گذار از اقتصاد نفتی به درآمدهای پایدار با هوشمندسازی مالیات

رویداد ها

گذار از اقتصاد نفتی به درآمدهای پایدار با هوشمندسازی مالیات

گذار از اقتصاد نفتی به درآمدهای پایدار با هوشمندسازی مالیات

یک کارشناس اقتصادی گفت: ایجاد نظام مالیاتی داده‌محور مزایای متعددی دارد و منجر به کاهش فساد اداری، افزایش شفافیت، بهبود قابلیت پیش‌بینی درآمدهای مالیاتی و از همه مهم‌تر کاهش وابستگی به منابع ناپایدار مانند درآمدهای نفتی خواهد شد.

– اخبار اقتصادی –

امیررضا محبی‌منش کارشناس حوزه اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی تسنیم، در رابطه با ضرورت کاهش وابستگی به نفت در بودجه و الزامات تحقق یک نظام مالیاتی کارآمد مبتنی بر داده‌محوری و هوشمندسازی ارکان اخذ مالیات از مودیان خاطرنشان کرد: نظام مالیاتی به‌عنوان یکی از ارکان کلیدی اقتصاد هر کشور، نقش مهمی در تأمین منابع مالی دولت، ایجاد عدالت اقتصادی، و تنظیم فعالیت‌های اقتصادی ایفا می‌کند. در دهه‌های گذشته، چالش‌های متعددی در نظام مالیاتی کشور، از جمله اتکای بیش‌ازحد به نفت، فرار مالیاتی گسترده، فقدان شفافیت، و دخالت‌های سلیقه‌ای در فرآیند ممیزی مالیاتی، باعث شده بود تا بهره‌وری این نظام با موانعی جدی مواجه باشد. در این میان، حرکت به سمت مالیات‌گیری هوشمند و استقرار نظام مالیاتی داده‌محور با تکیه بر حسابرسی سیستمی به‌عنوان یک راهبرد تحول‌آفرین انجام شده است؛ رویکردی که می‌تواند موجب نظم‌بخشی به ساختار مالیاتی، تحقق عدالت مالیاتی، و افزایش اعتماد عمومی شود.

وی در ادامه با اشاره به تلاش‌های دولت چهاردهم در مسیر هوشمندسازی نظام مالیاتی گفت: طی چند سال گذشته اقدامات اساسی در راستای اصلاح نظام مالیاتی کشور به اجرا گذاشته شد. یکی از این اقدامات مهم در راستای تحقق نظام مالیاتی کارآمد و عادلانه مسئله مربوط به تقویت داده‌محوری و تقاطع‌گیری داده‌ها به جای ممیزمحوری و استقرار نظام مالیاتی هوشمند بوده است که در سال 1403 در بخش مالیات بر عملکرد شاهد تحقق 95 درصدی حسابرسی هوشمند و غیردستی بودیم که گامی بسیار مهم در راستای تحقق نظام مالیاتی هوشمند بوده است.

محبی‌منش در ادامه اظهارنظر کرد: همچنین علاوه بر مسئله هوشمندسازی نظام مالیاتی، یک اقدام مهم دیگر در زمینه مشارکت دادن مردم در تعیین هزینه‌کرد مالیات پرداختی خود نیز انجام شده است و در راستای ارتقای نظام مالیاتی کشور، بر شفافیت امور افزوده شد و مردم نیز در جریان محل هزینه‌کرد مالیات‌ها قرار گرفتند.

وی با اشاره به عملکرد مثبت نظام مالیاتی در سال 1403 در تحقق و تقویت نظام مالیاتی داده‌محور در بخش مالیات بر عملکرد گفت: طی سال گذشته بخش قابل توجهی از اظهارنامه‌های مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی به صورت سیستمی و هوشمند حسابرسی شد. بخش زیادی از اظهارنامه‌های حوزه مالیات بر عملکرد نیز به صورت سیستمی توسط مودیان ثبت شد. این روندها به معنی سامان‌بخشی به امور مالیاتی کشور است و می‌تواند در جلب اعتماد مردم و بسترسازی برای جذب سرمایه‌ها به حوزه تولید موثر باشد.

تحول در نظام مالیاتی ایران با حرکت به سمت اخذ مالیات هوشمند و حسابرسی سیستمی

این کارشناس اقتصادی با اشاره به مزیت‌های کلیدی نظام مالیاتی داده‌محور افزود: داده‌محوری؛ زیربنای تحول در نظام مالیاتی کشور است و تحول در نظام مالیاتی بدون تکیه بر داده‌های دقیق، گسترده و به‌موقع ممکن نیست. داده‌محوری به معنای استفاده نظام‌مند و هدفمند از اطلاعات و آمار دقیق در فرآیند شناسایی، تشخیص، ارزیابی و اخذ مالیات است. در یک نظام مالیاتی مدرن، مأموریت اصلی سازمان امور مالیاتی، تحلیل و پردازش داده‌هایی است که از منابع مختلف از جمله تراکنش‌های بانکی، صورت‌حساب‌های الکترونیکی، پایگاه‌های اطلاعاتی دستگاه‌های دولتی و خصوصی، و سامانه‌های ثبت‌نام و اظهارنامه‌های مالیاتی به‌دست می‌آید.

وی در پایان گفت: ایجاد نظام مالیاتی داده‌محور مزایای متعددی دارد و منجر به کاهش فساد اداری، افزایش شفافیت، بهبود قابلیت پیش‌بینی درآمدهای مالیاتی و از همه مهم‌تر کاهش وابستگی به منابع ناپایدار مانند درآمدهای نفتی خواهد شد. در واقع، داده‌محوری زمینه‌ساز تحقق عدالت مالیاتی، شناسایی مودیان مالیاتی زیرزمینی و جلوگیری از فرار مالیاتی است.

انتهای پیام/

منبع