نکات مهم مالیات حقوق در سال ۱۴۰۳

مالیات حقوق 1403

۱- در سال ۱۴۰۳، به استناد بند (ث) تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، محاسبه مالیات بر درآمد حقوق به سامانه مالیات بر درآمد حقوق سازمان امور مالیاتی کشور، محول شده است.

۲- برای محاسبه مالیات حقوق هر حقوق بگیر توسط این سازمان، پرداخت‌کنندگان حقوق قبل از هر پرداخت یا تخصیص آن مکلفند فهرست موضوع ماده ۸۶ ق.م.م را به سامانه مالیات بر درآمد حقوق ارسال نمایند. از تاریخ اعلام میزان مالیات مربوط به هر کارفرما در سامانه حداکثر تا پایان مهلت مقرر در ماده ۸۶ قانون مذکور، پرداخت‌کننده حقوق می بایست نسبت به کسر و پرداخت مالیات اعلامی اقدام نماید.

۳- در مواردی که مؤدیان محترم مالیاتی تا مواعد مقرر در بخشنامه شماره ۲۰۰/۱۷۲۶۰/د مورخ ۱۴۰۳/۰۳/۱۹، نسبت به «ارسال فهرست حقوق‌بگیران» و «پرداخت یا ترتیب پرداخت مالیات متعلقه» اقدام نمایند؛ ادارات امور مالیاتی موظفند امکان برخورداری صد درصدی بخشودگی جرائم موضوع مواد ۱۹۷ و ۱۹۹ قانون مالیات‌های مستقیم را تا مواعد مقرر فراهم نمایند.

۴- ارسال اطلاعات از سوی مودی به سامانه به سه صورت آنلاین، آفلاین و کپی از ماه قبل امکانپذیر می باشد.

۵- مودیان محترمی که برای ارسال فهرست حقوق به سامانه، روش بارگذاری اطلاعات به صورت آفلاین را در سامانه انتخاب می‌نمایند، می‌توانند از نرم افزار ارسال فهرست آفلاین نسخه ۱.۷.۰.۲ این سازمان استفاده نمایند. در غیراینصورت می‌بایست خروجی سایر نرم افزارهای مورد استفاده توسط پرداخت کننده حقوق، منطبق با خروجی نرم‌افزار مذکور باشد. مقتضی است، با توجه به تغییرات در اقلام اطلاعاتی مربوط به فایل های WH و WP راهنمای تهیه فهرست حقوق مطالعه و تغییرات مربوطه اعمال گردد. بدیهی است در صورت مغایرت، فرایند پردازش و محاسبه مالیات از سوی سامانه دچار خطا خواهد شد.

۶- مودیان محترمی که برای ارسال فهرست حقوق به این سازمان، روش بارگذاری اطلاعات کپی از ماه قبل را انتخاب می‌نمایند، چنانچه فرمت ماه قبل مربوط به سال های ۱۴۰۲ و قبل از آن باشد، به دلیل تغییر در قانون و لزوم تعریف اقلام اطلاعاتی جدید، امکان استفاده از روش کپی از ماه قبل ، برای سال ۱۴۰۳ وجود نخواهد داشت.

۷- در صفحه مربوط به ارائه اطلاعات خلاصه فهرست حقوق، ارقام مندرج در ردیف‌های «تعداد کارکنان (حقوق بگیران)» و «مبلغ مالیات پرداختی» به صورت خودکار توسط سامانه و برمبنای اطلاعات ارسالی از سوی کارفرما به ترتیب موضوع اطلاعات فایل WP و نیز جمع مالیاتهای محاسبه شده برای کلیه کارکنان مندرج در فایل WH، بارگذاری می‌شوند. ضمناً، درج تاریخ مربوط به «تاریخ ثبت روزنامه (تخصیص/پرداخت)» الزامی است.

۸- با توجه به تغییرات سامانه مالیات بر درآمد حقوق در سال ۱۴۰۳، جهت ارسال فهرست حقوق به سامانه می‌بایست مراحل ذیل طی شود :

۱-۸- بارگذاری فهرست کارکنان در صفحه عملیات از طریق یکی از روش های آنلاین، آفلاین و کپی از ماه قبل ( در این مرحله، پس از بارگذاری فهرست در سامانه امکان ویرایش و یا حذف فهرست موردنظر وجود دارد.)

۲-۸- انتخاب گزینه تایید نهایی (پس از انتخاب این گزینه، امکان اصلاح فهرست موردنظر وجود ندارد.)

۳-۸- محاسبه مالیات توسط سامانه (مالیات محاسبه شده در صفحه عملیات قابل مشاهده است.)

۴-۸- انتخاب گزینه صدور قبض

۵-۸- پرداخت مبلغ مالیات مندرج در قبض (پرداخت از طریق یکی از روش های اعلام شده در قبض امکانپذیر می باشد.)

تذکر مهم: جهت جلوگیری از بروز هرگونه مشکلات احتمالی آتی، پرداخت مالیات بر درآمد حقوق می بایست صرفاً از طریق این سامانه و مطابق با مبلغ مالیات محاسبه شده در سامانه که در قبض نیز منعکس می شود، صورت پذیرد.


ث ـ در سال ۱۴۰۳، سقف معافیت مالیاتی و نرخ مالیات بر مجموع درآمد حقوق کارکنان دولتی و غیردولتی که تحت عناوینی از قبیل حقوق و مزایا، مقرری یا مزد، حق شغل، حق شاغل، فوق­العاده ها، اضافه کار، حق الزحمه، حق مشاوره، حق حضور در جلسات، پاداش، حق التدریس، حق التحقیق، حق پژوهش و کارانه اعم از مستمر یا غیرمستمر که به صورت نقدی و غیرنقدی‏، از یک یا چند منبع، در بخش دولتی و یا غیر دولتی تحصیل می نمایند، چه از کارفرمای اصلی و یا غیراصلی (موضوع تبصره (۱) ماده (۸) قانون مالیات های مستقیم) باشد، به شرح زیر است:

۱ـ سقف معافیت مالیاتی سالانه موضوع ماده (۸۴) «قانون اصلاح قانون مالیات های مستقیم» مصوب ۱۳۹۴/۴/۳۱ با اصلاحات و الحاقات بعدی در سال ۱۴۰۳ مبلغ یک­میلیارد و چهارصد و چهل میلیون (۱،۴۴۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال تعیین می شود.

۲ـ نرخ مالیات بر مجموع درآمد اشخاص حقیقی به شرح زیر می باشد:

۱ـ ۲ـ نسبت به مازاد یک میلیارد و چهارصد و چهل میلیون (۱،۴۴۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال تا یک میلیارد و نهصد و هشتاد میلیون (۱،۹۸۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال، ده درصد (۱۰%)

۲ـ ۲ـ نسبت به مازاد یک میلیارد و نهصد و هشتاد میلیون (۱،۹۸۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال تا سه میلیارد و دویست و چهل میلیون (۳،۲۴۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال، پانزده درصد (۱۵%)

۳ـ ۲ـ نسبت به مازاد سه میلیارد و دویست و چهل میلیون (۳،۲۴۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال تا چهار میلیارد و هشتصد میلیون (۴،۸۰۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال، بیست درصد (۲۰%)

۴ـ ۲ـ نسبت به مازاد چهار میلیارد و هشتصد میلیون(۴،۸۰۰،۰۰۰،۰۰۰)ریال به بالا، سی­درصد (۳۰%)

تمامی افرادی که در قبال ارائه خدمت در دستگاهها تحت هر عنوان از جمله ساعتی، روزمزد، قراردادی، حق­التدریس، حق­التحقیق، حق­الزحمه، حق نظارت، حق­التألیف و پاداش شورای حل اختلاف دریافتی دارند، مشمول حکم این بند هستند. اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی و آموزشی و قضات دادگستری از شمول این حکم مستثنی و مشمول ماده (۸۵) قانون مالیات های مستقیم هستند. ضمناً مالیات قراردادهای پژوهشی کماکان مشمول حکم تبصره (۲) ماده (۸۶) قانون مالیات های مستقیم الحاقی ۱۳۹۶/۴/۲۷ است.

۳ـ برای تعیین مالیات بر مجموع درآمد یادشده، پرداخت کنندگان حقوق قبل از هر پرداخت یا تخصیص آن مکلفند فهرست موضوع ماده (۸۶) قانون مالیات­های مستقیم را برای محاسبه و تعیین مالیات متعلق به سامانه مالیات بر درآمد حقوق سازمان امور مالیاتی کشور ارسال نمایند. از تاریخ اعلام میزان مالیات مربوط به هر کارفرما در سامانه حداکثر تا پایان مهلت مقرر در ماده (۸۶) قانون مذکور، پرداخت کننده حقوق باید نسبت به کسر و پرداخت مالیات اعلامی اقدام نماید. رعایت ترتیبات مذکور، در حکم انجام تکالیف موضوع ماده (۸۶) قانون مالیات­های مستقیم، از حیث تسلیم فهرست، محاسبه و کسر مالیات متعلق می باشد.

۴ـ مفاد این بند در خصوص درآمد مشمول مالیات حاصل از عناوین برشمرده شده فوق که از مصادیق درآمد مواد (۸۲) و (۸۳) قانون مالیات­های مستقیم نباشند، نیز جاری است.

منبع