گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو: عصر امروز، ۱۶ بهمن ماه، محمدهادی سبحانیان رئیس سازمان امور مالیاتی در نشست خبری این سازمان با اشاره به اینکه مهمترین راهبرد فعلی در نظام مالیاتی کشور، عدالت است گفت: یکی از مصادیق بارز عدالت مالیاتی، تمرکز نظام مالیاتی بر دانه درشتها و شخصیتهایی است که از حجم بالاتر فعالیت اقتصادی استفاده میکنند و به طبع کاهش حداکثری بار مالیاتی مودیان کوچک. یکی از مصادیق این مهم را میتوانید در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ ببینید؛ با پیگیری سازمان امورمالیاتی، موفق شدیم سقف مصادیق مالیاتی که معافیت اصناف و مشاغل هست را حدود سه برابر افزایش دهیم، البته به شرط اینکه این مشاغل بصورت شفاف عمل کنند.
سبحانیان افزود: یکی دیگر از راهبردهای ما برای گسترش عدالت مالیاتی وصول مالیات حقه دولت است. بسیاری از افراد به ویژه دانه درشتها تلاش میکردند از ارزش زمانی پول استفاده کنند و مالیات خود را به تعویق بیاندازند، برای جلوگیری از اینگونه فرار مالیاتی، حکمی را در مجلس تصویب کردیم که بتوانیم برای بدهیهای قطعی شده مالیاتی که همه فرایندهای دادرسی آن طی شده، به اندازه بدهی بتوانیم از حساب بدهکار برداشت کنیم، این در راستای وصول مالیات حقه دولت است.
رئیس سازمان امور مالیاتی در ادامه گفت: امروز ظرفیت قانونی لازم را داریم که از حساب فراریان مالیاتی پول را با روشهای جدید و سیستمی برداشت کنیم. قبلا حساب شخص بسته میشد، ولی ما معتقد هستیم فضای کسب و کار با این روش مختل میشد، به همین دلیل الان بدون اینکه به سایر حسابهای شخص کاری داشته باشیم، از یک حساب او مبلغ بدهی را برداشت میکنیم.
وی درخصوص اقدام دیگر سازمان امور مالیاتی اظهار کرد: یک مورد دیگر از اقدامات ما، افزایش بی سابقه سطح معافیت مالیاتی درخصوص استفاده از تبصره ماده ۱۰۰ است. این تبصره میگوید مودی مالیاتی که تا سقفی فروشش انجام شده است، بدون اظهارنامه باید مالیات را پرداخت کند. این عدد برای امسال حدود ۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان بود که ما این عدد برای سال آینده تا ۱۸ میلیارد تومان بالا بردیم.
سبحانیان به این موضوع اشاره کرد که در راستای کمک سازمان امور مالیاتی برای بهبود فضای کسب و کار، پرونده بسیار زیادی از مودیان که از سنوات گذشته باقی مانده به نتیجه خواهد رسید. در این راستا و برای مختومه کردن این پروندهها از مجلس حکم گرفته شده است.
این مقام مسئول درخصوص سامانه مودیان گفت: مورد بعدی اجرای قانون سامانه مودیان است که از ۱ دی ماه اجرایی شد. امروز شاهد هستیم بسیاری از شرکت ها، اشخاص حقوقی و حقیقی که از ۱۸ میلیارد به بالا گردش حساب داشتند به آن پیوستند، و بخش زیادی از مالیاتستانی را از این مجرا پیگیری میکنیم.
رئیس سازمان امور مالیاتی درخصوص برطرف کردن یک شایعه در فضای مجازی گفت: انجام تکالیف در سامانه مودیان اصلا مستلزم مخارج بسیار بالا یا به کارگیری حسابدار یا خریداری کامپیوتر خاصی نیست. مودیان با در اختیار داشتن پز اندرویدی که حتی در نانواییها وجود دارد، میتوانند صورتحساب الکترونیکی ایجاد کنند.
وی در راستای تکریم مودیان گفت: تلاش کردیم جرایم را ببخشیم که اگر مودیان به کل بدهیهای خود را تا انتهای بهمن ماه پرداخت کنند، جرایم آنها بصورت کامل بخشیده میشود. ما این اقدام را انجام دادیم برای اینکه پروندههای گذشته مختومه شود. حتی ما امکان بخشودگی ۱۰۰ درصد جرایم را برای کسانی که اعتراض داشتند ایجاد کردیم.
سبحانیان افزود: مالیاتستانی از خانههای لوکسی که در رسانهها مصطلح شده، در قانون متفاوت است و شرط اخذ مالیات از خانهها یا خودروها، این است که ارزش این دو مورد بالای یک رقم مشخصی که قانون تعیین میکند باشد.
رئیس سازمان مالیاتی درخصوص خانههای گران قیمت گفت: در سال ۱۴۰۰ تعداد ۱۲ هزار و ۳۰۰ واحد مسکونی گران قیمت با مالیات ۴۰۰ میلیارد تومان، برای سال ۱۴۰۱ تعداد ۴۰ هزار و ۵۰۰ خانه با مالیات ۱.۲ همت و برای سال ۱۴۰۲ تعداد ۱۶۰ هزار واحد مسکونی با مالیات حدود ۷ همت شناسایی شد که در فرایند وصول قرار دارد و تا انتهای بهمن ماه فرصت پرداخت این مالیات وجود دارد. در صورت عدم پرداخت بدهی مالیاتی در خصوص عملیات اجرایی یعنی نقل و انتقال ملک، مالیات را به صورت قهری از مالکان اخذ خواهیم کرد. طی دو سال اخیر حدود ۱۵۰ میلیارد تومان مالیات از خانههای لوکس اخذ کردیم.
وی اضافه کرد: سازمان امور مالیاتی بر اساس اطلاعاتی که از خانههای خالی در اختیار آن قرار میگیرد مالیاتستانی انجام میدهد؛ که بر این اساس ۶۶ هزار خانه خالی در سال ۱۴۰۰ شناسایی شد که ۱.۴ هزار میلیارد مالیات تعیین شد. برای سال ۱۴۰۱ نیز، ۵۹ هزار خانه شناسایی شد که عدد مشخص شده آن ۴.۸ هزار میلیارد تومان بود.
سبحانیان درمورد مالیاتستانی از اینفلوئنسرها گفت: طبق قانون باید از هر فردی که در آمد کسب میکند مالیات بگیریم و تفاوتی نمیکند که شغل اون چیست. مالیات از اینفلوئنسرهایی که بالای ۵۰۰ هزار نفر دنبال کننده داشتند را در دستور کار قرار دادیم و ۵۵۱ کاربر را شناسایی کردیم. از این تعداد مجموع تراکنشهای واریزی ۱۲۳ نفر بیش از ۲.۳ هزار میلیارد تومان بوده که برای سال ۱۴۰۰ میزان مالیات آنها ۱۱۹ میلیارد تومان شناسایی شد و برای آن اقدام کردیم.
وی گفت: باید فضای فعالیتهای غیر مولد را از منظر مالیاتی پرهزینه کنیم و برای فعالیتهای اقتصادی مولد، مالیات کمتری درنظر بگیریم.
رئیس سازمان امور مالیاتی درباره مالیات بر ارزش افزوده توضیح داد: باید مالیات را از کسانی که ثروت بیشتر و درآمد و مصرف بالاتری دارند بگیریم. در حوزه ارزش افزوده سوال این است که مالیات به چه کالاهایی اصابت میکند؟ فهرست کالاهایی که اصابت نمیکند بسیار طولانیتر از کالاهایی است که به آنها اصابت میکند. کالاهایی که مشمول مالیات بر ارزش افزوده نمیشوند همانهایی هستند که در سفره مردم وجود دارد؛ کلیه محصولات کشاورزی فرآوری نشده، شیر، ماست، پنیر و انواع گوشت و شیر خشک و کلیه خدمات درمانی و…. بخش قابل توجهی از این کالاها که وارد میشد و مالیات ۹ درصدی داشت، به موجب قانون به ۱ درصد مالیات کاهش پیدا کرد؛ بنابراین مالیات بر مصرف از پرمصرفها باید گرفته شود و مالیات بر ارزش افزوده از مردم عادی گرفته نمیشود، زیرا یکی از سیاستهای سازمان امور مالیاتی بازتوزیع درآمد است.
سبحانیان درخصوص شناسایی حسابهای تجاری افزود: در قانون بودجه برای شناسایی حساب تجاری دو شرط گفته شده است که هردو شرط باید توامان وجود داشته باشند و یکی از آنها کافی نیست. شرط اول اینکه تعداد مشخصی ورودی و واریزی (و نه خروجی از حساب و برداشت) به حساب وجود داشته باشد و شرط دوم اینکه مبلغهای واریزی در ماه از میزان مشخصی بیشتر باشد که آن میزان توسط شورای پول و اعتبار تعیین میشود. برای مثال شخصی که تعداد ۱۰۰ واریزی به حساب در ماه داشته باشد قاعدتا از حساب خود استفاده شخصی نمیکند؛ بنابراین در مرحله اول به عنوان حساب تجاری شناخته میشود و در مرحله دوم آن شخص فرا خوانده میشود. باتوجه به این شرایط آحاد مردم درگیر این موضوع نخواهند شد.
وی در مورد سقف تراکنشها و تفکیک حسابهای شخصی و تجاری گفت: قرار نیست سازمان امور مالیاتی به حساب شخصی عموم مردم ورود کند. حساب شخصی قاعدتاً نباید فعالیت تجاری داشته باشد. به نظر ما عمده فعالان اقتصادی تخلفی انجام نمیدهند. اندک افرادی برای فرار مالیاتی تلاش میکنند از حساب غیرتجاری خود، بستگان یا دوستان برای کار تجاری استفاده کنند تا درآمد آنها شفاف نشود. در حقیقت شاید کمتر از یک درصد جامعه این سو استفاده را انجام میدهند. به عنوان سازمان امور مالیاتی باید مواجه فعال داشته باشیم. تا امروز یک فرد متخلف با حساب شخصی خود هزاران میلیارد تومان فعالیت میکرده و ما باید اثبات میکردیم.
این مقام مسئول اضافه کرد: ما با استفاده از تقاطع گیری اطلاعات برای شناسایی مودیان جدید موفق شدیم ۲ میلیون ۷۰۰ هزار مودی جدید را شناسایی کنیم. برای کمک به جلوگیری از فراریان مالیاتی از سامانه گزارشات مردمی استفاده میکنیم که۱۲۵۰ پزشک با استفاده از این گزارشات مردمی مورد بازرسی قرار گرفت و پیامک هشدارآمیز به آنها داده شد.