سامانه مودیان مالیاتی سامانهای است که با هدف جمعآوری و یکپارچهسازی اطلاعات مربوط به مؤدیان مالیاتی راهاندازی شده است. در این قانون تاریخهای مشخصی به عنوان فراخوانهای اجرای این قانون اعلام شده که بر اساس آن در هر یک از این تاریخها، گروهی از شرکتها مشمول اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانههای مؤدیان شدند. هر مؤدی باید تکالیف مشخصی را برای اتصال به سامانه مؤدیان و در نهایت ارسال صورتحساب الکترونیکی به این سامانه انجام دهد. در ادامه، راهنمای کامل قانون سامانه مؤدیان و پایانههای فروشگاهی، مراحل ثبتنام و ورود به سامانه مودیان مالیاتی، دریافت کد یکتا و دریافت فایل امضای الکترونیکی (CSR) را در این مقاله از سپیدار سیستم میخوانید.
سامانه مودیان مالیاتی چیست؟
این سامانه که با وارد شدن به آدرس اینترنتی tp.tax.gov.ir امکان ورود به آن برای مودیان مالیاتی مشمول فراهم میشود، محلی جهت ثبتنام و ارسال صورت حسابالکترونیکی است. ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی طبق قانون از وظایف صاحبان مشاغل اعلام شده است. سامانه مودیان مالیاتی سامانهای اینترنتی برای دریافت گزارشهای الکترونیکی مودیان است.
ما در این قسمت ویدئویی را برای شما در این ارتباط قرار دادیم که در آن استاد غفارزاده و آقای بهرام دوستدار در مورد قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان توضیحات لازم را ارائه میکنند. موضوعاتی از جمله ثبت نام در این سامانه، صورتحساب الکترونیکی اصلاحی و انواع صورتحساب که در این قسمت میتوانید مشاهده کنید:
این سامانه تحت مدیریت سازمان امور مالیاتی کشور با هدف جلوگیری از فرار مالیاتی فعالیت میکند. طبق قانون مصوب آبان 1398، هر فرد مشمول مالیات موظف است برای ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی اقدام کند. در این سامانه به هر مودی مالیاتی یک کار پوشه اختصاص داده میشود. این کارپوشه راه ارتباطی مودیان با سازمان امور مالیاتی است.
مشمولین باید صورتحسابهای الکترونیک خود را در موعدهای مشخص، ارسال کنند. همه اشخاص حقیقی و حقوقی ملزم به ارسال صورتحساب الکترونیکی هستند. عدم ثبت نام و عدم ارسال صورت حسابها با این سامانه، منجر به جریمه حداقل 10% از فروش خواهد شد. برای این که در انجام فرآیندهای مالیاتی با مشکلی مواجه نشوید، باید کار با این سامانه را به خوبی بیاموزید.
تعاریف مهم در قانون سامانه مؤدیان
اولین اصطلاحی که در این قانون باید معنی آن را بدانید، عبارت سامانه مؤدیان است. سامانه مؤدیان سامانهای است که چهار ویژگی زیر را دارد:
- تحت مدیریت سازمان مالیاتی است
- برای هر مؤدی یک کارپوشه تعریف میشود
- به وسیلهای که حافظه مالیاتی دارد متصل میشود
- مرجع ثبت، صدور و استعلام صورتحساب است
اصطلاح مهم دیگری که در عنوان این قانون هم آمده است، پایانههای فروشگاهی است. هر دستگاهی که سه قابلیت زیر را داشته باشد به عنوان یک پایانه فروشگاهی شناخته میشود:
- اتصال به سامانه مؤدیان
- اتصال به شبکههای پرداخت رسمی
- صدور صورتحساب الکترونیکی
اصطلاح مهم دیگری که در این قانون بسیار تکرار شده است، موضوع صورتحسابهای الکترونیکی است. بر روی این صورتحساب، شماره منحصر به فرد مالیاتی ثبت شده است و در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره میشود. صورتحسابهای الکترونیکی فرمت یکسانی ندارند بلکه متناسب با نوع کسبوکار، اقلام اطلاعاتی آن مشخص میشود.
حتماً تا اینجای این مقاله به این فکر کردهاید که اصطلاح حافظه مالیاتی که بارها آن را تکرار کردهایم به چه معنی است. حافظه مالیاتی به هر نرمافزار یا سختافزاری گفته میشود که 5 ویژگی زیر را دارد:
- نوعی حافظه الکترونیکی است
- ثبت و نگهداری اطلاعات صورتحساب
- انتقال اطلاعات به سامانه مؤدیان
- تحت نظارت سازمان امور مالیاتی است
- دارای شماره شناسه یکتا اختصاصی
فراخوانهای ثبت نام در سامانه مؤدیان
زمان ثبت نام در سامانه مؤدیان برای گروههای مختلف شرکتها متفاوت است. طبق قانونی که در مجلس شورای اسلامی تصویب شد، قانون سامانه مؤدیان به صورت همزمان برای همه شرکتها اجرا نمیشود؛ در واقع شرکتها با توجه به نوع آنها به چند دسته تقسیم شدند که هر یک از آنها در تاریخ خاصی باید در سامانه مؤدیان ثبت نام و صورت حساب الکترونیکی صادر کنند. در جدول زیر میتوانید تاریخ اجرای این قانون را برای هر یک از گروههای کسبوکار ببینید:
افراد مشمول ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی
اگر علاقه دارید با همه مادههای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مالیاتی آشنا شوید میتوانید قسمتهای زیر از پادکست رادیو مالی را بشنوید.
قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان-بخش اول
مهمان برنامه:سیدعلی سرحدی | حجم:10 مگابایت | زمان:25 دقیقه
قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان-بخش دوم
مهمان برنامه: سیدعلی سرحدی | حجم: 10 مگابایت | زمان: 28 دقیقه
قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان-بخش سوم
مهمان برنامه: سیدعلی سرحدی | حجم: 10 مگابایت | زمان: 32 دقیقه
افرادی که باید ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی را انجام دهند، در قانون مشخص شده است. متن بند ج ماده 1 قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان:
«کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیر صنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصلهای 4 و 5 باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 12/03/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مشمول این قانون هستند. در این قانون هرگاه از واژه مودی استفاده میشود، مراد اشخاص مشمول است؛ مگر خلاف آن تصریح شده باشد».
بر اساس این مصوبه، صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی مذکور در فصل 4 و 5 قانون مالیات مستقیم، موظف به ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی هستند. ضروری است این افراد، از این پس، صورت حسابهای الکترونیکی خود را از طریق این سامانه ارسال کنند.
دو گروه از مودیان مالیاتی لازم است در سامانه ثبت نام کنند:
- تمام اشخاص حقیقی صاحب شغل صنفی یا غیر صنفی
- تمام اشخاص حقوقی: شرکتهای تجاری و اشخاصی حقوقی غیر تجاری (به نسبت درآمد ناشی از فعالیت انتفاعی خود)
جرائم عدم اجرای قانون سامانه مؤدیان
سازمان امور مالیاتی برای اینکه نسبت به اجرای این قانون اطمینان حاصل کند، جرائم بسیار سنگینی را برای مؤدیانی که این قانون را رعایت نمیکنند در نظر گرفته است. در صورتی که مؤدی مرتکب هر یک از تخلفات زیر شود، باید برابر با 10% مبلغ فروشی که انجام داده است جریمه پرداخت کند:
- عدم عضویت در سامانه مؤدیان
- عدم استفاده از پایانه فروشگاهی
- عدم استفاده از حافظه مالیاتی
- استفاده از حافظه مالیاتی دیگران برای خود
- استفاده از حافظه مالیاتی خود برای دیگران
- عدم اعلام شمارهحسابهای بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی را با آنها انجام میدهد
علاوه بر موارد بالا، برخی دیگر از اقدامات هم هستند که میتوانند جرائمی را به همراه داشته باشند. برای مثال در صورت عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار یا مخدوش کردن آن، مؤدی باید برابر با دو درصد فروش انجام شده از این طریق یا بیست میلیون ریال (هر کدام که بیشتر باشد) به سازمان امور مالیاتی جریمه پرداخت کند. البته باید توجه داشته باشید ارقامی که در این قانون به آنها اشاره شده با توجه با تورم سالانه، هر سال توسط سازمان امور مالیاتی تجدید نظر و اعلام میشود. نکته دیگری که جدیت اجرای این جرایم را نشان میدهد این است که به صراحت در این قانون بیان شده است که سازمان نمیتواند 50% از این جرایم را مورد بخشودگی قرار دهد.
قبل از شروع ثبت نام، قوانین مربوط به سامانه مودیان مالیاتی را به دقت بخوانید. با کلیک بر روی دکمه زیر میتوانید قوانین سامانه مؤدیان را از سایت سازمان امور مالیاتی مطالعه کنید:
قوانین سامانه مودیان مالیاتی
مراحل ثبت نام در سامانه مؤدیان مالیاتی
ثبت نام در سامانه مؤدیان مانند ثبت نام در سایر سامانههای الکترونیک نیست که فقط با ارائه مدارک شناسایی و احراز هویت بتوانید به تمام امکانات مربوط به این سامانه دسترسی داشته باشید. در واقع برای ثبت نام در سامانه مؤدیان و ایجاد امکان ارسال صورتحساب الکترونیکی به این سازمان باید تمام مراحل زیر را طی کنید:
- ثبتنام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده
- دریافت گواهی امضای الکترونیک
- دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
- دریافت شناسه کالاها و خدمات
ثبت نام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده
مرحله اول که همان ثبت نام در نظام مالیاتی و تشکیل پرونده مالیاتی است، به احتمال بسیار زیاد قبلاً توسط شما انجام شده تا بتوانید مالیات عملکرد سالانه شرکت خودتان را پرداخت کنید. اگر هنوز پرونده مالیاتی خودتان را در سامانه ملی خدمات مالیاتی تشکیل ندادهاید، باید برای ثبت نام به سایت www. y.tax.gov.ir مراجعه کنید. اما مرحله دوم فرایند ثبت نام در سامانه مؤدیان نیاز به دقت و توجه بیشتری دارد. در ادامه درباره مرحله دوم توضیح میدهیم.
دریافت گواهی امضای الکترونیک
برای دریافت گواهی امضای الکترونیک باید ابتدا وارد سایت www.gica.ir بشوید. پس از ورود به این سایت بر روی “درخواست صدور گواهی امضای الکترونیک” کلیک کنید و مراحل ثبت نام و احراز هویت را طی کنید. نهایتاً در این سایت یک کد رهگیری به شما داده میشود که باید با در دست داشتن این کد به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه و توکن امضای الکترونیک که چیزی شبیه به یک فلش مموری هست را دریافت کنید. اما حتماً برای شما هم این سؤال پیش میآید که توکن امضای الکترونیک چه کاربردی دارد؟ شما باید از این توکن برای استخراج کلید عمومی امضای الکترونیک استفاده کنید تا بتوانید از طریق این کلید شناسه یکتای حافظه مالیاتی خودتان را دریافت کنید.
دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
پس از اینکه کلید عمومی را از توکن امضای الکترونیک استخراج کردید می توایند برای دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی اقدام کنید. سازمان امور مالیاتی برای همه کسانی که پرونده مالیاتی دارند، کارپوشه مؤدیان را ایجاد کرده است. شما با ورود به درگاه ملی خدمات مالیاتی به نشانی www.my.tax.gov.ir میتوانید به این کارپوشه وارد شوید. در این کارپوشه با کلیک بر روی گزینه “شناسه های یکتا حافظه مالیاتی” در سمت راست صفحه، امکان بارگذاری فایل کلید عمومی و دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی به وجود می آید.
دریافت شناسه کالا و خدمات
شناسه کالا و خدمات در واقع کد هایی است که سازمان امور مالیاتی به کالاها و خدمات گوناگون اختصاص داده است. شناسه کالا و خدمات به دو دسته زیر تقسیم می شود:
- شناسه عمومی کالا و خدمات
- شناسه خصوصی کالا و خدمات
طبق اعلام سازمان امور مالیاتی فعلا الزامی برای ارسال شناسه خصوصی وجود ندارد و مؤدیان مالیاتی باید فقط از شناسه عمومی کالا استفاده کنند. شناسه عمومی کالا ها و خدمات شامل لیستی از تمام کالاها و خدمات و شناسه مربوط به آنها می شود. این لیست از آنجایی اهمیت دارد که شما باید چک کنید که شناسه عمومی کالا و خدمات شما در این لیست وجود داشته باشد تا بتوانید از آن استفاده کنید؛ برای این کار به نشانی www.stuffid.tax.gov.ir مراجعه و شناسه کالا و خدمات خودتان را دریافت کنید. در صورتی که شناسه کالا و خدمات شما در این سایت وجود نداشت باید به سامانه جامع تجارت به نشانی www.ntsw.ir رجوع کنید و برای کالا و خدمات خودتان شناسه کالا دریافت کنید.
چطور صورتحساب الکترونیکی به سازمان امور مالیاتی ارسال کنیم؟
پس از طی تمام مراحی که در قسمت بالا درباره آنها توضیح دادیم، شما آماده ارسال صورتحساب الکترونیکی به سازمان امور مالیاتی هستید. برای اینکه بتوانید صورتحساب خودتان را به سازمان ارسال کنید می توانید از 3 روش استفاده کنید:
- ارسال مستقیم توسط مؤدی(از طریق نرم افزار حسابداری)
- ارسال توسط شرکت های معتمد
- ارسال توسط سامانه های دولتی
برای استفاده از روش اول، شما به راحتی می توانیداز طریق نرم افزار سپیدار تمامی صورتحساب های الکترونیکی خودتان را به صورت روزانه برای سامانه مؤدیان ارسال کنید. البته نرم افزار سپیدار این امکان را فراهم کرده که در صورت که بخواهید از طریق شرکت های معتمد صورتحساب ارسال کنید هم بتوانید از نرم افزار سپیدار استفاده کنید
آخرین اخبار و اطلاعیههای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان
در این بخش آخرین اطلاعیهها و اخبار مرتبط با قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان را مشاهده میکنید:
- بخشودگی جراِئم عدم صدور و ارسال به موقع صورتحساب الکترونیکیتاریخ: 1402/01/22
با عنایت به الزام کلیه اشخاص حقوقی (به استثنای اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده) نسبت به اتصال به سامانه مؤدیان و صدور و ثبت (ارسال) صورتحساب الکترونیکی در این سامانه از ابتدای فروردینماه سال جاری و با توجه به درخواستهای مکرر اشخاص مشمول به آگاهی میرساند برای فرجه زمانی آمادهسازی نرمافزارهای حسابداری و اتصال به سامانه مؤدیان از سوی مؤدیان گرامی تمهیدات تسهیل گری ویژهای با تأکید بر بخشودگی جرائم عدم صدور و ارسال به موقع صورتحساب الکترونیکی پیش بینی شده است.
همچنین جهت مساعدت در کاهش هزینههای مؤدیان محترم، به موجب بند (ج) تبصره 6 قانون بودجه سال 1402 کل کشور بخشی از هزینههای شرکتهای معتمد مالیاتی که به نیابت از طرف مؤدیان نسبت به جمعآوری و ارسال صورتحساب الکترونیکی اقدام مینمایند، توسط سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت خواهد شد. از این رو، تا زمان تعیین و اعلام تعرفه خدمات شرکتهای معتمد از سوی شورای اقتصاد، این شرکتها تعهدات قراردادی خود با مؤدیان مالیاتی را بدون مطالبه هرگونه پیش پرداخت انجام خواهند داد.
- اطلاعیه شماره ۹ – مراحل کلی واکنش به صورتحسابتاریخ : ۱۴۰۱/۱۲/۰۹نظر به آنکه سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400 از تاریخ 1402/01/01 مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی خواهند بود، به استحضار می رساند برای ارسال و ثبت نهایی صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان ، مراحل کلی ذیل در کارپوشه صورت می پذیرد:
صورتحساب ارسالی به سامانه مودیان مورد اعتبارسنجی قرار خواهد گرفت. در صورت تایید کلیه ضوابط و شاخص ها، صورتحساب توسط سامانه مودیان تایید و دریافت خواهد گردید.
با توجه به اینکه صادر کننده صورتحساب (فروشنده) مشخص می باشد، یک نسخه از صورتحساب به عنوان صورتحساب فروش در کارپوشه فروشنده بارگذاری خواهد گردید.
در صورتیکه خریدار مصرف کننده نهایی نباشد و بر اساس شماره اقتصادی درج شده در صورتحساب ( برای اشخاص حقوقی شناسه ملی و برای صاحبان مشاغل شماره اقتصادی) عضو سامانه مودیان باشد، یک نسخه از صورتحساب در کارپوشه خریدار بارگذاری خواهد گردید.
از تاریخ بارگذاری صورتحساب در کارپوشه خریدار، خریدار به مدت سی روز می تواند نسبت به صورتحساب واکنش انجام دهد. امکان تایید یا رد صورتحساب، به همراه ذکر دلیل رد صورتحساب در کارپوشه برای خریدار فراهم شده است.
در صورت عدم واکنش خریدار به صورتحساب خرید تا موعد مقرر (سی روز از تاریخ درج در کارپوشه)، صورتحساب به صورت سیستمی تایید خواهد شد.
متعاقب واکنش خریدار به صورتحساب، مراتب در کارپوشه فروشنده قابل مشاهده می باشد.
جزئیات ضوابط صدور صورتحساب الکترونیکی در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی Intamedia.ir، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد. - اطلاعیه شماره ٨ – مراحل کلی صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیانتاریخ : ۱۴۰۱/۱۲/۰۳نظر به آنکه سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400 از تاریخ 1402/01/01 مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود، به استحضار می رساند جهت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان ، ضروری است مراحل کلی ذیل توسط مودیان انجام پذیرد:
- ثبت نام در نظام مالیاتی از طریق ورود به نشانی my.tax.gov.ir
- تهیه پایانه فروشگاهی جهت صدور صورتحساب و در صورت وجود، انجام اصلاحات مورد نیاز حسب ضوابط اعلامی سازمان
- اخذ گواهی امضاء الکترونیکی از مراکز صدور گواهی الکترونیکی میانی فعال که فهرست و مشخصات آنها در نشانی rca.gov.ir موجود می باشد.
- ورود به کارپوشه و دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی از طریق ورود به نشانیtp.tax.gov.ir
این مرحله شامل: ورود به کارپوشه، انتخاب پرونده، انتخاب بخش عضویت (حسب مفاد اطلاعیه شماره 1) و تکمیل اطلاعات، انتخاب روش ارسال اطلاعات، بارگذاری گواهی امضاء الکترونیک و دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی می باشد.
- پیکربندی و ثبت مشخصات در پایانه فروشگاهی مطابق استاندارهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور بارگذاری شده در درگاه سازمان به نشانی intamedia.ir
- اخذ شناسه کالا / خدمت جهت صدور صورتحساب الکترونیکی از وزارت صنعت، معدن و تجارت (راهنمای دریافت شناسه کالا و خدمات در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی intamedia.ir قرار داده شده است. ) ( حسب مفاد اطلاعیه شماره 4)
- دریافت فهرست شناسه کالا / خدمات تخصیص داده شده به همراه نرخ/مشمولیت مالیات بر ارزش افزوده از سامانه دریافت شناسه کالا/خدمات به نشانی stuffid.tax.gov.ir
در حال حاضر در سامانه مذکور فهرست شناسه کالا/خدمات عمومی موجود می باشد. مودیان می توانند تا زمان اخذ شناسه کالا/خدمات اختصاصی، از شناسه کالا/خدمات عمومی موجود در سامانه مذکور بهره برداری نمایند.
- صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی حسب ضوابط اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور ( اسناد مرتبط در درگاه سازمان به نشانی intamedia.ir بارگذاری گردیده است.) (حسب مفاد اطلاعیه های شماره 2، 5 ،6 و 7)
- ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان
انجام عملیات ارسال به روشهای متعدد، حسب انتخاب مودیان در زمان دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی قابل انجام می باشد. ( موضوع اطلاعیه شماره 3)
جزئیات ضوابط صدور صورتحساب الکترونیکی در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی و هم چنین راهنمای بخش کارپوشه و عضویت در سامانه مودیان و سایر اسناد مرتبط با صدور و ارسال صورتحساب به نشانی intamedia.ir، بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد
- اطلاعیه شماره ۷ – صورتحساب الکترونیکیتاریخ : ۱۴۰۱/۱۱/۲۶نظر به آنکه سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400 از تاریخ 1402/01/1 مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود، به استحضار می رساند جهت صدور صورتحساب الکترونیکی قلم اطلاعاتی با عنوان “موضوع صورتحساب الکترونیکی” در نظر گرفته شده است که شامل موارد ذیل می باشد:
صورتحساب الکترونیکی اصلی فروش:
اولین صورتحساب الکترونیکی است که با انجام هر معامله صادر و به سامانه مودیان ارسال می شود.
صورتحساب الکترونیکی اصلاحی:
چنانچه پس از صدور صورتحساب اصلی نیاز به اصلاح اقلام اطلاعاتی صورتحساب به غیر از اقلام اطلاعاتی اصلی مربوط به خریدار شامل: شماره اقتصادی، شناسه ملی/شماره ملی/شناسه مشارکت مدنی/کد فراگیر اتباع غیر ایرانی خریدار وهم چنین اطلاعات مربوط به قلم کالا/خدمت شامل: شناسه کالا/خدمت باشد، صادر کننده صورتحساب الکترونیکی می بایست صورتحساب جدید که حاوی شماره منحصر بفرد مالیاتی صورتحساب مرجع است را صادر و به سامانه مودیان ارسال نماید. در صورتحساب اصلاحی، کلیه اطلاعات صورتحساب الکترونیکی مرجع به همراه اصلاحات آن درج می گردد. این صورتحساب در صورتی که از نوع اول باشد، همانند صورتحساب اصلی نیازمند تایید خریدار بوده و در غیر اینصورت نیازی به تایید ندارد.
صورتحساب الکترونیکی ابطالی :
چنانچه پس از صدور صورتحساب اصلی فروش یا صورتحساب اصلاحی، اقلام اطلاعاتی اصلی مربوط به خریدارشامل: شماره اقتصادی و هم چنین شناسه کالا/خدمت و تاریخ صدور صورتحساب تغییر یابد و بر اساس اسناد و مدارک مثبته عدم تحقق معامله احراز گردد، فروشنده نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی ابطالی حاوی شماره منحصر بفرد مالیاتی صورتحساب الکترونیکی مرجع و ارسال آن به سامانه مودیان اقدام می نماید. سپس صورتحساب الکترونیکی مرجع در سامانه مودیان، ابطالی محسوب می گردد.
پس از ابطال صورتحساب الکترونیکی، امکان صدور صورتحساب الکترونیکی اصلاحی برای آن صورتحساب وجود ندارد. شرط ابطال صورتحساب الکترونیکی، عدم بهره برداری از آن در امور تجاری و پرونده مالیاتی است.
صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش :
چنانچه پس از صدور صورتحساب الکترونیکی، بخشی از موضوع معامله، کالا/خدمت ( از طرف خریدار) برگشت داده شود، فروشنده نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی برگشتی اقدام می نماید. صورتحساب برگشت از فروش، جهت صورتحساب های اصلی و اصلاحی قابل صدور می باشد.
شایان ذکر است در شرایطی که برای صورتحساب الکترونیکی اصلی، صورتحساب برگشت از فروش صادر شود، شماره منحصر بفرد مالیاتی صورتحساب اصلی را باید در صورتحساب برگشت از فروش به عنوان شماره صورتحساب مرجع ثبت نماید. اگر برای این صورتحساب( برگشت از فروش)، مجددا صورتحساب برگشت از فروش جدیدی صادر شود، از شماره آن به عنوان شماره منحصر بفرد مالیاتی مرجع در صورتحساب الکترونیکی جدید اسفاده خواهد شد. هر شماره مالیاتی مرجع تنها یک بار استفاده می شود.
جزئیات موضوع و اقلام صورتحساب ، مشخصات و ضوابط اعتبارسنجی هر قلم اطلاعاتی در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی Intamedia.ir، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعملها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد
- اطلاعیه شماره 6 – انواع الگوهای صورتحساب الکترونیکیتاریخ : ۱۴۰۱/۱۱/۱۹نظر به آنکه سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400 از تاریخ 1402/01/01 مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود، به استحضار می رساند:
جهت صدور صورتحساب الکترونیکی حسب اصلاحیه آیین نامه اجرایی موضوع ماده (95) قانون مالیات های مستقیم، بر اساس معاملات و فعالیت های مختلف و متناسب با نوع کسب و کار مودیان، الگوهایی برای انواع صورتحساب الکترونیکی مشخص شده است. هر الگوی صورتحساب الکترونیکی دارای برخی اقلام اختصاصی و برخی اقلام مشترک با سایر الگوها می باشد. این اقلام مختص صورتحساب الکترونیکی بوده و اقلام دیگری را شامل نمی شود. الگوهای مختلف بشرح ذیل اعلام می گردد:
الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع اول:
- الگوی اول (فروش کالا و خدمات)
- الگوی دوم ( فروش ارز) : این الگو صرفا توسط صرافی ها مورد استفاده قرار می گیرد.
- الگوی سوم ( صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین): این الگو صرفا توسط فروشندگان طلا مورد استفاده قرار می گیرد.
- الگوی چهارم ( قرارداد پیمانکاری)
- الگوی پنجم ( قبوض خدماتی)
- الگوی ششم ( بلیط هواپیما)
- الگوی هفتم ( صادرات)
الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع دوم:
- الگوی اول (فروش کالا و خدمات)
- الگوی دوم ( صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین): این الگو صرفا توسط فروشندگان طلا مورد استفاده قرار می گیرد.
الگوی صورتحساب الکترونیکی نوع سوم:
- رسید یا گزارش الکترونیکی دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیکی دارای شماره منحصر بفرد مالیاتی
جزئیات هر یک از این الگوها از جمله اقلام اطلاعاتی هر الگو ، مشخصات و ضوابط اعتبارسنجی هر قلم اطلاعاتی در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی Intamedia.ir، بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعملها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد.
- اطلاعیه شماره 5 – انواع صورتحساب الکترونیکیتاریخ : ۱۴۰۱/۱۱/۱۲نظر به آنکه سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400 از تاریخ 1402/01/01 مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود، به استحضار می رساند:
حسب اصلاحیه مواد (1)، (2)، (7) و (8) آیین نامه اجرائی موضوع ماده (95) قانون مالیات های مستقیم شماره 8840 مورخ 1401/01/22، انواع صورتحساب الکترونیکی که در سامانه مودیان مورد پذیرش قرار خواهد گرفت، بشرح ذیل می باشد:
- صورتحساب الکترونیکی نوع اول: در این نوع صورتحساب اطلاعات کامل خریدار و فروشنده ثبت می گردد. این اطلاعات شامل : نوع فروش، نوع خریدار، تاریخ و زمان صدور صورتحساب، اطلاعات هویتی خریدار و فروشنده، مشخصات کالا یا خدمت می باشد.
نوع فروش شامل مواردی از قبیل: بورس کالا، بورس انرژی، سامانه تدارکات الکترونیکی دولت، حق العمل کاری، پیمانکاری داخلی، صادراتی و نظیرآن، انواع معاملات طلا، جواهر و پلاتین، قبوض خدماتی، بلیط هواپیما و بارنامه می باشد.
با توجه به اینکه در این نوع صورتحساب الکترونیکی اطلاعات هویتی خریدار درج می شود، در صورتیکه شماره اقتصادی ( در خصوص اشخاص حقیقی شماره اقتصادی دریافتی از درگاه سازمان امور مالیاتی کشور و درخصوص اشخاص حقوقی شناسه ملی) درج شده جهت خریدار در سامانه مودیان دارای کارپوشه باشد، صورتحساب مذکور پس از ارسال توسط فروشنده و اعتبارسنجی و پذیرش توسط سامانه مودیان، در کارپوشه خریدار درج گردیده و در صورت تایید خریدار به عنوان اعتبار مالیاتی خریدار محسوب خواهد گردید.
- صورتحساب الکترونیکی نوع دوم: این صورتحساب است با اطلاعات کامل فروشنده و اطلاعات کامل کالا / خدمت و بدون اطلاعات خریدار است. از بابت این صورت حساب اعتبار مالیاتی برای خریدار قابل احتساب نمی باشد.
- صورتحساب الکترونیکی نوع سوم: این نوع از صورتحساب الکترونیکی، همان رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه الکترونیکی پرداخت که حسب مقررات اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده(مودی) پذیرفته می شوند،می باشد. در این نوع از صورتحساب های الکترونیکی صرفا مبلغ پرداختی و مشخصات پذیرنده (شماره سوئیچ، شماره پذیرنده، شماره پایانه) ، شماره پیگیری، تاریخ و زمان پرداخت و حداقل مشخصات فروشنده وجود داشته و از بابت آن اعتبار مالیاتی برای خریدار قابل احتساب نمی باشد.
- صورتحساب غیر الکترونیکی: این نوع صورتحساب برای اشخاصی است که حسب مقررات و مهلت های قانونی مربوط امکان صدور صورتحساب غیر الکترونیکی را دارند، موضوعیت داشته و اقلام آن شامل کلیه اقلام صورتحساب الکترونیکی است به استثنای اقلام اطلاعاتی که از طریق سامانه مودیان نظیر: شماره منحصر به فرد مالیاتی به صورتحساب اضافه می شود.
قواعد مربوط به انواع صورتحساب در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی Intamedia.ir، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد.
- اطلاعیه شماره 4 – نحوهی دریافت شناسهی کالا و خدماتتاریخ : ۱۴۰۱/۱۱/۰۴نظر به آنکه سایر اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400 از تاریخ 1402/01/01 مکلف به رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود و با توجه به لزوم درج شناسه کالا/ خدمت در صورتحساب های الکترونیکی مودیان، مواردی به شرح ذیل جهت استحضار اعلام می گردد:
- جهت صدور صورتحساب الکترونیکی ضرورت دارد شناسه کالا یا خدمت که عددی 13 رقمی می باشد، به تفکیک هر ردیف صورتحساب مربوط به هر کالا یا خدمت درج گردد.
- شناسه مذکور توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر می شود. راهنمای دریافت شناسه کالا و خدمات در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی Intamedia.ir ، بخش پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بارگذاری شده است.
- کلیه مودیان می توانند جهت دریافت لیست شناسه کالا و خدمات موجود، به نشانی stuffid.tax.gov.ir مراجعه نموده و نسبت به دریافت فهرست مذکور حسب نیازمندی های خود اقدام نمایند. وضعیت شمولیت ارزش افزوده و ضرایب مالیاتی مرتبط در نشانی فوق برای هر کالا و خدمت درج گردیده است.
- بر اساس ساختار شناسه کالا و خدمات هر گروه کالایی یا خدمات، دارای یک شناسه عمومی و ذیل آن شناسه های اختصاصی می باشد. در حال حاضر مودیان می توانند در صورت عدم وجود شناسه اختصاصی کالا/خدمت، از شناسه عمومی کالا/خدمت استفاده نمایند.
قواعد مربوط به شناسه کالا/ خدمت در سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی به نشانی Intamedia.ir، بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آیین نامه ها دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط، در دسترس می باشد.
- اطلاعیه شماره 3 – مودیان مالیاتی اشخاص حقوقی مشمول رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان از ابتدای سال 1402تاریخ : ۱۴۰۱/۱۱/۰۱سازمان امور مالیاتی کشور طی اطلاعیه ای، نحوه ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی مودیان مالیاتی اشخاص حقوقی مشمول رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان از 1402/01/01 را اعلام کرد.
متن کامل این اطلاعیه به این شرح است:
در راستای اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان کلیه مودیانی که دارای کارپوشه می باشند، جهت صدور صورتحساب نیاز به دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی خواهند داشت. دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی دارای مراحل متعددی می باشد که مهمترین بخش آن تعیین روش ارسال اطلاعات صورتحساب می باشد در بخش “عضویت” و سپس انتخاب گزینه “شرکت معتمد سامانه های دولتی” در کارپوشه، روشهایی به شرح ذیل در نظر گرفته شده و برای مودیان قابل انتخاب می باشد:
*ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی از طریق مستقیم توسط شخص مودی
در این روش، مؤدی نسبت به امضا صورتحساب الکترونیکی با استفاده از کلید خصوصی خود و صدور و ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی اقدام می نماید.
*ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی از طریق شرکت معتمد نوع ۱ با کلید شرکت معتمد
در این روش شرکت معتمد اطلاعات صورتحساب الکترونیکی مؤدی را دریافت و با استفاده از کلید خصوصی و زیرساختهای خود اقدام به صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی می نماید. مسئولیت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی با شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی خواهد بود.
*ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی از طریق شرکت معتمد نوع ۱ با کلید مؤدی
در این روش، مؤدی نسبت به امضا صورتحساب الکترونیکی با استفاده از کلید خصوصی خود و صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام می نماید. مسئولیت صدور صورتحساب الکترونیکی با مؤدی و مسئولیت ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به سامانه مؤدیان با شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی می باشد.
*ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه های دولتی
در این روش، مؤدی در کارپوشه خود ارسال اطلاعات به سامانه مؤدیان را “سامانه های دولتی” انتخاب می نماید. در این حالت، امکان ارسال اطلاعات از سامانه های دولتی امکان پذیر خواهد شد. مسئولیت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی با مؤدی است.
قواعد مربوط به انتخاب شرکت معتمد در کارپوشه توسط مؤدی
– مؤدی می تواند یک یا چند شرکت معتمد نوع ۱ داشته باشد اما هر شناسه یکتای حافظه مالیاتی فقط باید توسط یک شرکت معتمد پشتیبانی شود.
– مؤدی می تواند فقط یک شرکت معتمد نوع ۲ و ۳ داشته باشد.
– مؤدیان می توانند برای هر شناسه یکتای حافظه مالیاتی روشهای متفاوت ارسال صورتحساب را در یک پرونده مالیاتی کارپوشه انتخاب نمایند. لازم به ذکر است؛ انتخاب دو روش ارسال برای یک شناسه یکتای حافظه مالیاتی به صورت هم زمان امکان پذیر نیست.
- اطلاعیه شماره 2 – شماره منحصر بفرد مالیاتی صورتحساب الکترونیکی (شماره مالیاتی)تاریخ : ۱۴۰۱/۱۰/۲۱مودیان مالیاتی اشخاص حقوقی مشمول رعایت مقررات قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان از ۰۱/۰۱/۱۴۰۲
موضوع: شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب الکترونیکی (شماره مالیاتی)
نظر به آنکه بر اساس لایحه دوفوریتی الحاق ۵ تبصره به ماده ۲ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، سایر اشخاص حقوقی بجز اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۴۰۰، از تاریخ ۰۱/۰۱/۱۴۰۲ مکلف به رعایت مقررات قانون یاد شده و صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان خواهند بود، موارد زیر درباره شماره منحصر بفر مالیاتی صورتحساب (شماره مالیاتی) اعلام میگردد:
شماره مالیاتی: شمارهای است یکتا در سامانه مودیان که به ازای هر صورتحساب تولید و بهصورت منحصر بهفرد به آن صورتحساب تخصیص داده میشود. ساختار شماره مالیاتی از چهار مولفه با طول ثابت تشکیل شده است، طول شماره مالیاتی ۲۲ کاراکتر و به صورت ثابت میباشد.
یک رقم کنترلی سریال داخل صورتحساب حافظه مالیاتی به صورت Hex با طول ثابت ۱۰ رقم تاریخ ثبت صورتحساب در حافظه مالیاتی به صورت Hex با طول ثابت ۵ شناسه یکتای حافظه مالیاتی با طول ثابت ۶ کاراکتر جزئیات و توضیحات بیشتر در قالب سند «قالب شناسه یکتای حافظه مالیاتی و شماره منحصر به فرد مالیاتی» و از طریق نشانی intamedia.ir، بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، بخش آییننامهها دستورالعملها و نرمافزارهای مرتبط، در دسترس میباشد.
- اطلاعیه شماره 1 – تخصیص کارپوشه و عضویت در سامانه مودیانتاریخ : ۱۴۰۱/۱۰/۲۱برای دیدن اطلاعیه روی اینجا ضربه بزنید.
- اطلاعیه در خصوص شناسایی شرکتهای معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتیتاریخ : ۱۴۰۱/۰۹/۲۱پیرو فراخوان شناسایی شرکتهای معتمد ارئه کننده خدمات مالیاتی مورخ 1400/10/27 در راستای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب مهرماه سال 1398 و همچنین آییننامه اجرایی موضوع ماده 26 قانون مزبور مصوب 1401/03/22، سازمان امور مالیاتی کشور در نظر دارد، شرکتهای ذیصلاح و دارای شرایط لازم را بر اساس آیین نامه مزبور و اسناد پیوست آن شناسایی نماید تا در چارچوب ضوابط و مقررات مربوطه از طریق مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی کشور پس از دریافت درخواست متقاضیان و ارزیابی ایشان نسبت به صدور مجوز فعالیت به عنوان “شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی” اقدام نماید.
لذا با عنایت به آییننامه اجرایی موضوع ماده 26 قانون مزبور، متقاضیان ابتدا باید شرایط احراز موافقت اصولی را کسب نمایند، بنابراین در مرحله اول ارسال درخواست و اسناد و مدارک متقاضیان بر اساس سند «شرایط احراز موافقت اصولی برای متقاضیان به عنوان شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی» صرفاً از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور انجام خواهد گرفت. در صورت صدور موافقت اصولی برای متقاضی از سوی مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی کشور، متقاضی مکلف است با انجام اقدامات لازم و احراز شرایط صدور مجوز فعالیت حداکثر تا شش ماه پس از صدور موافقت اصولی نسبت به ارائه درخواست مجوز فعالیت به مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی کشور صرفاً از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور، اقدام نماید.
شایان ذکر است صدور موافقت اصولی، به منظور شروع اقدامات اولیه جهت احراز شرایط صدور مجوز بوده و هیچ حقی به منظور دریافت مجوز فعالیت و انجام خدمات برای متقاضی ایجاد نمینماید.