هیات اقتصادی سوری در تهران: زمان برداشت ثمره همکاری تهران-دمشق فرا رسیده است
روزنامه سوری الوطن نوشت، هیات سوری در تهران تاکید کرد که زمان برداشت ثمره همکاریهای -تهران دمشق فرارسیده و از مرحله انعقاد توافقنامهها به مرحله اجرا منتقل شده است.
به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس، پانزدهمین نشست کمیته عالی مشترک همکاریهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه دیروز شنبه به ریاست محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور، و حسین عرنوس، نخستوزیر سوریه در تهران برگزار شد و در حاشیه آن یادداشت تفاهم نشست و شش سند همکاری به امضای مسئولان عالیرتبه دو کشور رسید.
روزنامه سوری «الوطن» گزارش خود درباره دستاورد حضور هیات بلندپایه سوریه در تهران را با این عنوان منتشر کرد: «عرنوس ریاست جلسات پانزدهمین نشست کمیسیون عالی مشترک ایران و سوریه در تهران را بر عهده دارد… توافقات مشترک در زمینه تفاهمات بانکی، صنعتی، فرهنگی، مالیاتی و گمرکی و امضای الحاقیه توافقنامه تجارت آزاد سوریه و ایران».
این روزنامه در ابتدای گزارش خود آورده است: هیأت اقتصادی دو کشور ایران و سوریه دیروز شنبه در مورد روابط همکاریهای دوجانبه، موضوعات مربوط به توافقنامه همکاری مشترک اقتصادی و راههای تقویت مبادلات تجاری گفتوگو و بر لزوم تسریع روند اجرای تفاهمنامهها بر اساس جدول زمانی مشخص، افزایش مبادلات تجاری، گشودن افقهای جدید برای همکاری بین بانکهای دو کشور و بهرهگیری از تجربیات مشترک در این زمینه تاکید کردند.
به گزارش این روزنامه این گفتوگوها شامل زمینههای همکاری در بخش انرژی، مشتقات نفتی، حمل و نقل و صنعت به ویژه تراکتور، لاستیک و باتری سازی، حمل و نقل و گردشگری، تقویت مبادلات تجاری و لزوم فعال سازی نقش بخش تجاری در دو کشور و ایجاد مشارکت در سرمایه گذاری و تولید در جهت تامین منافع دو کشور و دو ملت دوست بود.
الوطن افزود: در پایان این نشست، پروتکلی متشکل از شش سند همکاری در زمینههای مختلف به امضا رسید که مهمترین آنها الحاقیه موافقتنامه تجارت آزاد سوریه و ایران بود که در سال ۲۰۱۱ بین دو کشور امضا شده است و همچنین در زمینههای دیگر صنعت، نقل و انتقالات بانکی، امور فرهنگی و همکاری بانک مرکزی سوریه و بانک مرکزی ایران، تلاش برای به صفر رساندن تعرفههای گمرکی و در زمینه گردشگری و همکاری در حوزه آثار باستانی و موزهها و همچنین در زمینه ورزشی به امضا رسید و همچنین تفاهم نامهای بین کتابخانه الاسد سوریه و کتابخانه ملی ایران منعقد شد.
زمان برداشت ثمره همکاریهایمان فرارسیده است
روزنامه الوطن سوریه افزود: بخش بازرگانی سوریه در دیدارهای خود در تهران تاکید کرد که زمان برداشت ثمره همکاری سوریه و ایران فرارسیده است و از همین رو توافقات در حوزههای مهم همکاریهای اقتصادی و سرمایهگذاری در همه بخشها در در مرحله اجراست و به خوبی پیش میرود و مهمتر از همه این است که آنچه امروز روی آن کار میشود، منجر به ارتقای سطح روابط اقتصادی به آن جایی میشود که دو کشور در آرزوی آن هستند.
استفاده از تجربیات ایران
«جورج داود» صنعتگر اتاق صنعت دمشق و یکی از اعضای اتاق بازرگانی مشترک سوریه و ایران هم که به تهران سفر کرده است است در گفتوگو با الوطن با تاکید بر اینکه زمینههای زیادی برای همکاری مشترک وجود دارد، گفت: توافق شد همکاریهای مشترک برای بخش خصوصی در سوریه و ایران در زمینههای صنعتی افزایش یابد.
وی افزود: ما از طرف صنعتگران از شرکای ایرانی برای نوسازی کارخانهها، ایجاد شرکتهای صنعتی با خطوط تولید، ایجاد کارخانههای مشترک و پیشبرد همکاری در زمینه صنایع دعوت کردیم که به رفع موانع مشارکت بین دو کشور کمک میکند.
این صنعتگر سوری با اشاره به اینکه تولید، عامل رشد اقتصادی است، گفت: باید از بازار ایران بهرهمند شد و آن را به جایگاهی برای ترویج کالاهای سوری تبدیل کرد. بخش صنعتی سوریه به صنایع پیشرفته و تحقیقات علمی که ایران در اختیار دارد نیاز دارد؛ از همین رو مبادله تجارب و فناوریهای موفق هر دو طرف و هر چیزی که باعث پیشرفت روند رشد دو کشور میشود، ضروری است تا به پیشرفت و ایجاد فرصتهای شغلی در سوریه نیز کمک کند.
داود با اشاره به اهمیت مشارکت در بخش صنعتی و ایجاد آزمایشگاهها و کارخانهها با هدف ترویج محصول سوریه و ورود همه کالاها به بازار ایران و بازارهای همسایه، تاکید کرد: دیدار با هیئت ایرانی نشان دهنده یک نیت واقعی و آمادگی کامل برای همکاری با طرف سوری به ویژه در ایجاد شرکت ها و کارخانه های مشترک است.
از سوی دیگر اتاق مشترک ایران و سوریه در ساختمان اتحادیه اتاقهای بازرگانی، صنایع، کشاورزی و معادن ایران با حسین سلاح ورزی، رئیس اتاق بازرگانی ایران و محمد ابوالهدی اللحام، رئیس اتاق بازرگانی سوریه و فهد درویش، رئیس اتاق بازرگانی مشترک سوریه و ایران و شماری دیگر از مسئولین اقتصادی دو کشور برگزار شد.
حجم بی سابقه مبادلات تجاری
محمد ابوالهدی اللحام، رئیس اتحادیه اتاقهای بازرگانی سوریه در گفتوگو با الوطن تاکید کرد: هیئتی از بخش خصوصی سوریه به منظور غلبه بر موانع موجود در تجارت بین دو کشور به تهران سفر خواهد رد، بخصوص که بازرگانان دو کشور برای همکاری مشترک،تمایل زیادی دارند و در صورت یافتن راه حلی برای موانع و مشکلات موجود حجم مبادلات تجاری دو کشور بی سابقه خواهد شد.
فهد درویش، رئیس اتاق مشترک بازرگانی سوریه و ایران نیز به نوبه خود تأیید کرد که این سفر با سفرهای قبلی متفاوت است زیرا با سفر حسین عرنوس، نخست وزیر سوریه به ایران و محمد سامر الخلیل، وزیر اقتصاد و تیم فنی دولت و تعداد زیادی از وزرای سوریه همزمان شده است.
از مرحله امضای توافقات به اجرا رسیدهایم
درویش در گفتوگو با الوطن با اشاره به اقدامات اتاق بازرگانی مشترک ایران و سوریه در سال گذشته و پیشنهادات ارائه شده برای غلبه بر موانع اقتصادی پیش روی مبادلات تجاری در بخش خصوصی بین دو کشور گفت : از این پس باید از وضعیت برگزاری جلسات و نشستهای دوره ای به اجرای گامهای عملی و تاسیس شرکتهای مشترک تخصصی در حوزه انرژی، صنعت، کشاورزی، گردشگری و بازرگانی تبدیل شویم و هدف از این دور سفر هیات سوری به تهران اجرای این محور اساسی و رسیدن به مرحله ایجاد شراکتهاست.
درویش افزود: نشست اتاق مشترک بازرگانی سوریه و ایران و اتاق های بازرگانی، کشاورزی، صنایع و معادن در ایران روز گذشته همزمان با امضای تفاهم نامههای بین جمهوری عربی سوریه و جمهوری ایران برگزار شد و این دیدار مهم و مثمر ثمر بود و بر ضرورت توسعه همکاری اقتصادی و تلاش برای بهبود هر چه سریعتر واقعیت اقتصادی دو کشور از طریق اجرای توافقات امضا شده و فعال سازی مشارکت بین دو کشور تاکید شد.
این در حالی است که حسین عرنوس، نخست وزیر سوریه هم بر تمایل دولت سوریه برای توسعه روابط دوجانبه در زمینههای مختلف و اهمیت اجرای همه توافقها و تفاهمهای امضا شده بین دو کشور بر اساس برنامهها و جدولهای زمانی مشخص که مستقیماً بر اقتصاد دو کشور و شهروندان آنها منعکس میشود، تاکید کرد. .
نخست وزیر سوریه با تاکید بر اینکه روابط سوریه و ایران ریشه تاریخی دارد و مردم سوریه مواضع ایران را فراموش نخواهند کرد، گفت: شرکتهای ایرانی برای مشارکت در بازسازی سوریه اولویت دارند و از رهبری، دولت و ملت ایران برای برای ایستادن در کنار سوریه در برابر جنگ تروریستی و تحریم های اقتصادی یکجانبه تشکر میکنیم.
عرنوس افزود: گفتوگوها و تفاهماتی که در اردیبهشت ماه گذشته بین بشار اسد رئیس جمهور سوریه و ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران در دمشق صورت گرفت، نقطه عطف مهم و محوری در توسعه روابط دوجانبه بین دو کشور به ویژه در بعد اقتصادی و به طور خاص در زمینههایی است که از نظر سرعت در اجرا دارای اولویت بودند.
عرنوس با بیان اینکه جلسات پانزدهمین پانزدهمین اجلاس کمیسیون اقتصادی مشترک سوریه و ایران از سال ۲۰۱۹ تاکنون برگزار نشده بود، اظهار داشت: ایجاد بانک مشترک، توسعه همکاری در حوزه بانکی با تعریف سازوکارهایی برای معامله با ارزهای محلی که به توسعه همکاری های اقتصادی کمک می کند و توسعه موافقت نامه تجارت آزاد امضا شده بین دو کشور در سال ۲۰۱۱ که کمک شایانی به افزایش حجم مبادلات بین دو کشور به ویژه در زمینه تامین الزامات فرآیند تولید و پروژه های سرمایه گذاری می کند..
وی افزود تاسیس دو شرکت بیمه، توافق برای تهیه نقشه راه همکاری مشترک و اشکال و سازوکارهای این همکاری در زمینه انرژی الکتریکی، تسهیل همکاری در حوزه گردشگری و توافق بر سر سازوکارهایی برای توسعه همکاریهای دو کشور در گروهی از حوزههای دیگر مانند صنعت، کشاورزی، مسکن، مالیات، عوارض، سلامت، آموزش، بومی سازی فناوری های مدرن و تربیت کادر از جمله دیگر توافق های ایران و سوریه در این نشست بوده است.
نخست وزیر با تاکید بر لزوم اجرای هرچه سریعتر تمامی اسناد همکاری امضا شده با تهران در کنار سایر اسناد امضا شده قبلی به نحوی مطلوب افزود: ما به دنبال دستیابی به هدف و کار واقعی و نه فقط امضای اسناد هستیم.
تاسیس بانک مشترک
در همین حال محمد عصام هزیمه، رئیس کل بانک مرکزی سوریه، با محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی ایران، در حضور محمد سامر الخلیل، وزیر اقتصاد سوریه محورهای همکاری مالی و بانکی بین دو کشور را بررسی کردند.
دو طرف همچنین ایجاد و تقویت روابط بانکی بین دو کشور که در خدمت حرکت تجاری آتی بازرگانان سوری و ایرانی خواهد بود و اقدامات انجام شده در خصوص ایجاد بانک مشترک در سوریه را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
در این جلسه همچنین مقرر شد کمیته فنی برای پیگیری کلیه امور بین بانک مرکزی ایران و بانک مرکزی سوریه تشکیل شود، مشروط بر اینکه کمیته کاری دائمی تشکیل شود که به صورت دوره ای برای رفع مشکلات و موانع موجود تشکیل جلسه دهد.
پایان پیام/