ثبت نام در سامانه مودیان اولین قدم در اجرای تکالیف مربوط به قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان است. اهمیت عضویت در این سامانه تا اندازهای است که سازمان مالیاتی برای متخلفین، جرایم سنگینی در نظر گرفته است. از این رو در این مقاله آموزش مالیات به آموزش مراحل ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی میپردازیم. همراه ما بمانید.
تعریف سامانه مودیان مالیاتی
سامانه مودیان مالیاتی که با هدف شفاف سازی گزارشات خرید و فروش راه اندازی شده است، یک پایگاه اینترنتی برای ثبت صورتحسابها و اطلاعات خرید و فروش کالا و خدمات است. در حقیقت سامانه مودیان را میتوان پل ارتباطی مودیان با سازمان مالیاتی دانست؛ زیرا با استفاده از این سامانه، سازمان مالیاتی میتواند آخرین گزارشات خرید و فروش مودیان را دریافت نماید.
شرح فراخوان های ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی
سازمان مالیاتی طی اطلاعیهای شرح فراخوان های ثبت نام قانون پایانه های فروشگاهی را پیش بینی نموده بود. اما عملیات اجرایی ابلاغ فراخوانها اندکی متفاوت با پیش بینی سازمان پیش رفت. در ادامه شرح فراخوان های ثبت نام اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مطابق اطلاعیه رسمی سازمان ابلاغ شدهاند، در اختیار شما قرار میدهیم.
مراحل فراخوان | نوع | مشمولین ثبت نام در سامانه، صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی | دوره |
فراخوان داوطلبانه | داوطلبانه | برخی مودیان خاص از جمله شرکتهای بورسی و دولتی و مودیان موضوع قانون بودجه سال 1401 از تاریخ 1401/5/15 | پاییز 1401 |
فراخوان اول | الزامی | شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس از تاریخ 1401/8/1 | پاییز 1401 |
فراخوان دوم | الزامی | شرکتهای دولتی و دستگاههای اجرایی مشمول ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری از تاریخ 1401/10/1 | زمستان 1401 |
فراخوان سوم | الزامی | اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون جدید ارزش افزوده مصوب سال 1400 (موارد استثنا عبارتند از قراردادهای پیمانکاری و معاملات و اطلاعات نیروهای مسلح – وزارت دفاع و سایر دستگاههای انتظامی، اطلاعاتی و امنیتی) | بهار 1402 |
شرح سایر فراخوان های ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی را پس از ابلاغ، از طریق پرشین حساب در همین مطلب اطلاع رسانی خواهیم نمود.
مراحل ثبت نام در سامانه مودیان
عضویت در سامانه مودیان یک فرآیند دو مرحلهای است. این مراحل به شرح زیر هستند:
- ثبت نام اولیه در سامانه مودیان
- تکمیل عضویت در سامانه مودیان
ثبت نام اولیه در سامانه مودیان
پیش نیاز ثبت نام در سامانه مودیان، ثبت نام در مایتکس (درگاه ملی خدمات مالیاتی) است. در بخش اول باید با ایجاد کارپوشه، در سامانه مودیان احراز هویت نمایید. مراحل ثبت نام اولیه عبارتند از:
- مراجعه به سامانه مایتکس به آدرس my.tax.gov.ir
- انتخاب گزینه “عضویت در سامانه مودیان و ایجاد کارپوشه” از منوی داشبورد مالیاتی
تکمیل عضویت در سامانه مودیان
عضویت در سامانه مودیان با تکمیل اطلاعات مالی و پولی مربوط به فعالیت اقتصادی مودی تکمیل میشود. برای این منظور مودی موظف است با مراجعه به سامانه مایتکس و ورود به کارپوشه خود در سامانه مودیان اقدامات زیر را انجام دهد:
- دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
- ثبت اطلاعات مربوط به کلیه پایانههای فروشگاهی مورد استفاده اعم از رایانه، دستگاه pos و یا درگاههای پرداخت الکترونیکی
- ثبت اطلاعات مربوط به کلیه حسابهای بانکی مرتبط با فعالیت اقتصادی
به عبارت دیگر، ایجاد کارپوشه در سامانه مودیان به تنهایی به معنای ثبت نام در سامانه نیست؛ بلکه مودی باید نسبت به معرفی کلیه مسیرهای مالی و پولی خود در سامانه اقدام نماید.
توصیه میکنیم بخوانید: مراحل صدور صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان
کارپوشه مودیان مالیاتی چیست؟
کارپوشه مودی یک حساب کاربری اختصاصی در سامانه مودیان است که کلیه اطلاعات درآمدی او با استفاده از هر گونه سختافزار یا نرمافزار اعم از رایانه شخصی، پایانه فروشگاهی، سامانههای ابری یا هر وسیله دیگری که حافظه مالیاتی به آن متصل شده باشد، به سامانه مودیان منتقل میشود. کارپوشه مودیان به دنبال ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی فعال میشود و مودیان میتوانند علاوهبر پیگیری فرآیندهای مالیاتی پرونده خود، درخواستهای خود را نیز به سازمان اعلام نمایند.
فعال بودن کارپوشه مودی در سامانه مودیان به معنای آن است که مودی مذکور از نظر سازمان مالیاتی شرایط لازم برای دریافت مالیات و عوارش ارزش افزوده از خریداران را دارد.
پس از عضویت در سامانه مودیان و ایجاد کارپوشه در صورتی که سوالی داشته باشید میتوانید از بخش سوالات متداول پاسخ سوالات خود را بیابید.
جریمه عدم ثبت نام در سامانه مودیان
ثبت نام در سامانه مودیان یکی از مهمترین تکالیف مالیاتی مودیان مشمول این قانون است. از این رو سازمان مالیاتی ضمانتهای اجرایی محکمی در قالب جرایم مالیاتی برای متخلفین در نظر گرفته است. این جرایم عبارتند از:
استناد قانونی | نوع تخلف | جرایم نقدی | جرایم غیرنقدی |
بند ب ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان | عدم عضویت در سامانه مؤدیان | 10% مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طرق، یا 20,000,000 ریال، هر کدام بیشتر باشد | محرومیت از اعمال معافیتهای مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیاتهای مستقیم در همان سال مالی |
بند پ ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان | عدم اعلام شماره حساب یا حسابهای بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی از طریق آن یا آنها انجام میشود | 10% مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طرق، یا 20,000,000 ریال، هر کدام بیشتر باشد | محرومیت از اعمال معافیتهای مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیاتهای مستقیم در همان سال مالی |
خوب است بدانید:
بر اساس تبصره 2 ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، سازمان مالیاتی نمیتواند بیشتر از 50% جریمههای موضوع این ماده را مطابق ماده 191 ق.م.م مورد بخشودگی قرار دهد. به عبارت دیگر 50% از جرایم عدم ثبت نام در سامانه مودیان و یا عدم ثبت اطلاعات تکمیلی عضویت در این سامانه، غیرقابل بخشودگی هستند.
مشوقها و مزایای ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی
سازمان مالیاتی برای مودیانی که در سامانه مودیان ثبت نام نموده و تکالیف خود را انجام دهند، مزایایی در نظر گرفته است. این مزایا که به صورت مفصل در کتاب “قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در یک نگاه” ذکر شدهاند، به شرح زیر است:
عدم نیاز به حضور ماموران مالیاتی در محل فعالیت مودی و مطالبه به دفاتر و اسناد و مدارک مودی؛ مگر در حالتی که مودی مرتکب تخلفاتی نظیر کتمان درآمد، خودداری از صدور صورتحساب و یا کم اظهاری یا بیش اظهاری در ثبت قیمت/مقدار فروش.
دریافت پاداش همکاری معادل 240 میلیون ریال در سال (معادل 60 میلیون ریال برای هر دوره مالیاتی) برای مودیانی که خود عضو سامانه مودیان هستند و با مودیان عضو این سامانه معامله میکنند.
تعلیق جریمههای ارزش افزوده متعلقه برای سالهای 1396 و قبل از آن به مدت 3 سال؛ در صورتی که مودی در زمان تعلیق مرتکب تخلف دیگری نشود، تخلفات مربوطه بخشوده میشود.
عدم نیاز به ارسال گزارشات فصلی موضوع ماده 169 ق.م.م برای مشمولین حقیقی و حقوقی.
پذیرش اظهارنامه عملکرد مودیان عضو سامانه مودیان در صورت تطبیق با اطلاعات موجود در پایگاه داده سازمان بدون نیاز به رسیدگی.
عدم نیاز به ارائه دفاتر و اسناد و مدارک موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده
با اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، محاسبه مالیات صرفا بر اساس اطلاعات واقعی و قابل استناد صورتحسابهایی انجام میگیرد که از طریق پایانههای فروشگاهی مودی صادر شده و توسط مودی برای سازمان مالیاتی ارسال شده است.
مشوقها و مزایای ثبت نام در سامانه مودیان برای عموم مردم
اجرای قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان مالیاتی علاوهبر مزایایی که برای شفاف سازی اقتصادی و پیشگیری از فرار مالیاتی دارد، برای عموم مردم نیز مزایایی به دنبال دارد. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- دریافت صورتحساب برای کلیه کالاها و خدمات با قابلیت پیگیری مستند مبالغ پرداخت شده بابت کالا و خدمات
- اطلاع از میزان مالیات بر ارزش افزوده پرداختی بابت خرید کالا و خدمات
- کاهش کالاهای قاچاق و فاقد شناسنامه تولیدی معتبر
- قابلیت رصد و کنترل نظام توزیع با هدف پیشگیری از احتکار
جایزه سامانه مودیان مالیاتی برای مصرف کنندگان قانون مدار
مصرف کنندگانی (مصرف کنندگان نهایی) که خریدهای خود را از فروشندگان مجهز به پایانه فروشگاهی و از طریق شبکه پرداخت بانکی انجام میدهند، مشمول جایزه نقدی خواهند شد. بدین صورت که از هر 10 صورتحساب الکترونیکی صادر شده برای مصرف کننده، یک صورتحساب به صورت قرعهکشی آنلاین انتخاب شده و 2 برابر مبلغی که خریدار بر اساس آن صورتحساب به عنوان ارزش افزوده پرداخت نموده است، به حساب بانکی وی به عنوان جایزه واریز میشود.
کلام آخر
ثبت نام در سامانه مودیان یکی از اولین و مهمترین اقدامات مودیان در خصوص فرآیند اجرای تکالیف مربوط به گزارشات مالیاتی است. این فرآیند که در راستای ایجاد فضای شفاف اقتصادی و پیشگیری از فرار مالیاتی و پولشویی اجرا میشود، برای سازمان مالیاتی از اهمیت زیادی برخوردار است؛ تا جایی که ضمانتهای اجرایی محکمی برای اجرای حداکثری آن در نظر گرفته شده است. اما انجام صحیح و دقیق تکالیف مالیاتی و ارائه به موقع گزارشات مالیاتی در سایه آموزش جامع مالیات که کلیه اصول اجرایی فرآیندها را آموزش داده است، امکان پذیر است.
پکیج آموزش مالیات
برای تضمین امنیت درآمد خود، سرمایه گذاری در این دوره را از دست ندهید.