علیرضا نوری رئیس انجمن نساجی ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو درباره مهمترین مشکلاتی که فعالان اقتصادی در جلسه با وزیر امور اقتصادی مطرح کردند گفت: پرداخت وام به تولیدکنندگان، نرخ ارز، تخصیص و تامین آن مهمترین مشکلاتی بود که در آن جلسه توسط فعالان اقتصادی عنوان شد.
عضو مجمع کارآفرینان ادامه داد: ماشین آلات، مهمترین قسمت تولید است. در حال حاضر تخصیص ارز بین ۳۰ الی ۹۰ روز به طول میانجامد. بسیاری از صادرکنندگان، مشکل رفع تعهد ارزی دارند که عملا بانک مرکزی میخواهد ارز را از صادرکننده بگیرد و به واردکننده بدهد. این سیاست برای کنترل ورود و خروج ارز مناسب است. در سالهای اولی که قرار شد این کنترل انجام شود، اختلاف ۵۰۰ تومانی مطرح بود. این اختلاف قیمتها، ۲۵ درصد تولیدیها را دچار مشکل کرده است و آنها را به سمت واردات سوق داده است. یعنی عملا صادرات را تنبیه و واردات را تشویق کردهایم.
نوری درباره اینکه چه وعدهای از سوی مقام وزارت برای حل این مشکلات بیان شد، اظهار کرد: متاسفانه جواب قطعی دریافت نکردیم. برخی از این سیاستها به شکلی است که نمیتوان به صورت مستقیم درباره آنها، تصمیمگیری کرد.
وی افزود: بسیاری از تولیدکنندگان، نمیتوانند سرمایه در گردش را از بانکها دریافت کنند. در گذشته بانکها بهتر وام پرداخت میکردند. در حال حاضر چند سال است که وام بلند مدت نمیدهند و میگویند ۲۳ درصد وام سرمایه در گردش میدهیم و ۳ الی ۶ ماه فرصت بازپرداخت دارید. همچنین ۲۰ درصد پولی که فرد میخواهد باید در حسابش در گردش باشد تا بتواند آن وام را دریافت کند. عملا ما فقط از ۸۰ درصد وام میتوانیم استفاده کنیم و ۲۰ درصد را باید هزینه کنیم. با همه این موارد، حاضریم این کار را انجام دهیم، ولی بانک میگوید که منابع تأمین مالی ندارد.
رئیس انجمن نساجی ایران درباره علت نیاز تولیدکنندگان به وام گفت: علت اینکه در گذشته تولیدکنندگان نیاز کمتری به وام داشتند این بود که مدت زمان تخصیص ارز اینقدر طولانی نبود و ظرف ۱۰ الی ۲۰ روز پروسه ثبت سفارش و تامین آن انجام میشد. اما در حال حاضر ما باید مواد اولیه برای شش ماه آینده را نیز بخریم. هدفشان کنترل خروج ارز بوده است، اما باعث شدهاند که منابع مالی بیشتری از تولیدکنندگان برای تامین مواد اولیه درگیر شود.
وی ادامه داد: برای برخی کالاهایی که در داخل تولید میشوند اما به صورت کامل نیازها را تامین نمیکنند، تعرفههای بین پنج الی ۲۰ درصد درنظر میگیریم. نرخ تسریع واردات در گمرک، ۲۸ هزار تومان است. یعنی اگر برای کالایی ۲۰ درصد تعرفه وضع کردیم و عملا نرخ آن در گمرک ۲۸ هزار تومان بود، تاثیر آن کالا ۱۱ درصد است.
وی افزود: یک بحث دیگری که وجود دارد این است که برای واردکنندگان آن کالا، ارز نیمایی ۴۰ هزار تومانی میدهیم که باز هم نسبت به قیمت جهانی، تمامی کالاهای ما ۱۰ الی ۱۵ درصد عقبتر هستند. این هم یکی از اشتباهاتی است که باید اصلاح شود. یعنی هنگامی که دولت نرخ دلار یا تسعیری تعیین میکند، باید نسبت به افزایشی که آن کالا ماهانه دارد، آن هم افزایش پیدا کند نه اینکه نرخ ۲۸ هزار تومانی همچنان ادامهدار باشد.
نوری درباره وامهای ثابت برای تولیدکنندگان گفت: ما ۹ درصد ارزش افزوده پرداخت میکنیم. شرکتهای رسمی، دفاتر حسابرسی شده دارند. اگر شخص حقیقی باشد، اظهارنامه مالیاتی دارد. میتوانیم ۱۰ درصد از مبلغی که ادعا میکنند فروش داشتهاند را هر سال تحت عنوان وام کمبهره پنج ساله به آنها بدهیم. این کار به گسترش و توسعه کسب و کارها و حتی صادرات نیز کمک میکند.
وی در پایان گفت: بعضا میگویند که وامهایی تصویب شده است. این وامها به دست تولیدکننده واقعی نمیرسد بلکه با رانتهای مختلف به دست افرادی میرسد که نمیتوانند از آن بهرهبرداری کنند.