قانون مالیاتهای مستقیم در سال 1366 توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شد. در سالهای بعد سازمان امور مالیاتی بهمنظور تشویق مودیان به پرداخت مالیات، اقدام به تعیین طرحهای تشویقی و جرایم مالیاتی کرده است. در اصلاحات سال 1394 تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم از سوی سازمان امور مالیات کشور اعلام شد که بهموجب آن بعضی از صاحبان مشاغل از ارائه مدارک و دفاتر مالی و ثبتنام اظهارنامه مالیاتی معاف میشوند.
حتما برایتان سوال پیش آمده است که تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم چیست؟ در این مقاله به تعریف تبصره ماده 100 به زبان ساده میپردازیم و شرایط و نحوه بهرهمندی از مزایای این مشوق مالیاتی را بیان میکنیم. با صرف چند دقیقه برای مطالعه مطلب پیش رو اطلاعات لازم را درباره تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم به دست خواهید آورد.
تبصره ماده 100 چیست؟
تبصره ماده 100 به زبان ساده یکی از مشوقهای مالیاتی است که سازمان امور مالیاتی کشور برای تشویق مودیان به پرداخت مالیات در نظر گرفته است. مطابق با تبصره ماده 100، چنانچه مجموع فروش سالیانه صاحبان مشاغل تا 100 برابر سقف معافیت مالیاتی باشد، از ثبتنام اظهارنامه مالیاتی معاف خواهند شد. البته ذکر این نکته ضروری است که برای برخورداری از مزایای تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم باید تا پایان خرداد، نسبت به ثبتنام اظهارنامه مالیاتی سال قبل و ارائه دفاتر و مدارک مالی به اداره مالیات اقدام کنید.
ازهمینرو کلیه صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی موظف به ثبتنام و ارسال صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان مالیاتی هستند. تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم هر ساله توسط سازمان امور مالیاتی برای صاحبان مشاغل و بعضی از گروههای شغلی در نظر گرفته میشود و سقف آن در هر سال با سالهای قبل متفاوت است.
سقف تبصره ماده 100 سال 1402
بعد از پاسخ به سوال «تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم چیست» بهتر است به سراغ حداکثر میزان استفاده از این تسهیلات بپردازیم. مطابق با قانون بودجه سال 1402، سقف تبصره ماده 100 سال 1402 معادل 67.200.000.000 ریال یا ۶ میلیارد و ۷۲۰ میلیون تومان برای مودیان اشخاص حقیقی گروه اول، دوم و سوم در نظر گرفته شده است.
توصیه میکنیم برای محاسبه دقیق مالیات از انواع نرمافزارهای حسابداری مانند نرم افزار فروشگاهی متناسب با کسبوکارتان استفاده کنید. نرمافزار حسابداری فروشگاهی دشت همکاران سیستم موردتایید اداره امور مالیاتی است و گزارشهای موردنیاز این سازمان را بدون نیاز به حسابدار تهیه میکند.
چه کسانی میتوانند از تبصره ماده 100 استفاده کنند؟
کلیه صاحبان مشاغلی که مجموع فروش محصولات یا عرضه خدماتشان در سال قبل حداکثر 100 برابر سقف معافیت مالیاتی (67.200.000.000 ریال) باشد، مشمول تبصره 100 قانون مالیات های مستقیم 1402 خواهند شد. البته شرط بهرهمندی از مزایای این مشوق مالیاتی بارگذاری فرم مالیات مقطوع در درگاه خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی است.
مشمولان تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم از نگهداری اسناد و مدارک موضوع این قانون و تسلیم اظهارنامه عملکرد معاف خواهند شد. به یاد داشته باشید که یکی از شروط بهرهمندی از مزایای تبصره تشویق مالیاتی پرداخت کامل مالیات در سالهای گذشته و نداشتن بدهی است. در پاسخ به سوال پرونده مالیاتی من از کجا قابلمشاهده است، باید شما را به سامانه استعلام مالیات ارجاع دهیم.
شرایط استفاده از تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم
مودیان مالیاتی که قصد بهرهمندی از مزایای تبصره ماده 100 مالیات مستقیم را دارند، باید شرایط لازم برای ثبتنام اظهارنامه مالیاتی داشته باشند. در ادامه شرایط استفاده از این مشوق مالیاتی را برایتان بیان میکنیم:
- اولین شرط بهرهمندی از مزایای تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم 1402 این است که مجموع فروش کالا و خدمات در سال 1401 باید حداکثر 100 برابر سقف معافیت مالیاتی (6 میلیارد و 720 میلیون تومان) باشد.
- مودیان مالی مشمول تبصره ماده 100 باید مالیات سال گذشته خود را بهطورمقطوع تعیین و پرداخت کرده باشند یا برگ تشخیص صادره از سازمان امور مالیاتی موردقبول مودی باشد.
- ثبتنام اظهارنامه مالیاتی تبصره ماده 100 و همچنین درخواست استفاده از این تبصره باید تا پایان مهلت ثبتنام اظهارنامه مالیاتی در سامانه مربوطه ثبت و برای سازمان امور مالیاتی ارسال شده باشد.
ازآنجاییکه قیمتگذاری تاثیر مستقیمی روی مجموع فروش محصولات و خدمات دارد، توصیه میکنیم بدون داشتن اطلاعات کافی اقدام به تعیین قیمت نکنید. به این منظور پیشنهاد میکنیم مقاله قیمتگذاری را مطالعه کنید تا دانش کافی درباره انواع روشهای قیمتگذاری به دست آورید.
چگونگی استفاده از ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم سال 1402
کلیه مودیان مالیاتی مشمول ماده 100 قانون مالیات مستقیم باید نسبت به ثبتنام اظهارنامه مالیاتی تبصره 100 اقدام کنند. نحوه ثبتنام این اظهارنامه از اظهارنامه مالیاتی عادی متفاوت است که در ادامه به آموزش آن میپردازیم:
- وارد صفحه اصلی سامانه درگاه ملی خدمات مالیات به آدرس my.tax.gov.ir شوید و کد ملی، رمز عبور و عدد تصویر امنیتی را وارد کنید. درصورت نداشتن نام کاربری و رمز عبور، ابتدا باید در سامانه اظهارنامه مالیاتی تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم به آدرس ntr.tax.gov.ir ثبتنام کنند.
- در این مرحله باید کد ۶رقمی ارسالشده به شماره تلفن همراهتان را وارد کنید و دکمه ورود به سامانه را بزنید.
- با ورود به صفحه حساب کاربری، پیغامی با کادر قرمز در بالای صفحه با متن «جهت ارسال اظهارنامه عملکرد و توافق تبصره ماده 100 اینجا کلیک نمائید» نمایش داده خواهد شد که باید روی آن کلیک کنید. بهاینترتیب وارد سامانه ثبتنام اظهارنامه مالیاتی تبصره ماده ۱۰۰ خواهید شد.
- چنانچه بیش از یک پرونده مالیاتی دارید، ابتدا باید پرونده موردنظرتان را در این مرحله انتخاب کنید.
- با انتخاب پرونده مالیاتی موردنظر، اطلاعات هویتی را مشاهده خواهید کرد. چنانچه از صحت اطلاعات اطمینان دارید، روی دکمه سبزرنگ «ثبت اظهارنامه و فرم استفاده از تبصره ماده 100» کلیک کنید.
- در این مرحله باید سال عملکرد و نوع فعالیت را مشخص کرده و از قسمت نوع اظهارنامه گزینه «فرم تبصره 100» را انتخاب کنید. در نهایت دکمه «تایید» را بزنید.
- در صفحه بازشده، اطلاعات هویتی خود را مشاهده خواهید کرد که در صورت اطمینان از صحت اطلاعات باید دکمه «ذخیره و ادامه» را بزنید.
- در این مرحله باید دادههای مربوط به مبالغ فروش را وارد کرده و سپس روی دکمه «افزودن» کلیک کنید.
- در نهایت قبض مالیاتی صادره به شما نشان داده خواهد شد. در صورت موافقت با مبلغ روی دکمه «صدور قبض» کلیک کنید.
توجه کنید که سازمان امور مالیاتی سامانههای مختلفی را برای انواع مالیات راهاندازی کرده است. بهعنوان مثال، صاحبان مشاغل برای پرداخت مالیات ارزش افزوده فقط میتوانند از طریق سامانه ارزش افزوده اقدام کنند که با بخش اظهارنامه مالیاتی تبصره 100 کاملا متفاوت است.
سقف تبصره ماده 100 سال 1403
سوالات متداول
- تبصره 100 پیغام مودی جزء اینتاکدهای فرهنگی می باشد، مودی چه اقدامی انجام دهد؟
چنانچه جزء اینتاکدهای فرهنگی ورزشی هنری و کشاورزی میباشد میبایست اظهار نامه عادی ارسال نماید و اطلاعات درآمدی را در جدول درآمدهای معاف وارد نماید.
- مبلغ مالیات مقطوع در فرم تبصره ماده 100 بیشتر از مبلغی میباشد که مودی در فرم تبصره 100 وارد نموده است. علت چیست؟
چنانچه مودی در سامانه تبصره ماده 100، فروش ابرازی را حتی یک ریال از فروشی که در سامانه منجمنت می بینید بیشتر بزند مالیات مقطوع افزایش خواهد داشت.
- مودی انفرادی بوده و در سال 1402 فوت نموده است و پیامک تبصره 100 برای ایشان ارسال شده است. چه اقدامی انجام دهد؟
مودی متوفی اجازه ورود به سامانه my.tax را ندارد. بنابراین نماینده وراث تا زمان زنده بودن مودی یک اظهار نامه کاغذی تکمیل نموده و پست می نماید و برای ما بقی سال وراث ثبت نام بدون حضور فرد متوفی انجام داده و اظهار نامه الکترونیکی با وضعیت شراکت اختیاری ارسال می نماید.
توضیح اگر مودی در سال 1403 فوت نموده باشد نماینده وراث برای کل سال یک اظهارنامه کاغذی تکمیل نموده و پست می نماید .
- مالیات پزشکان برای عملکرد سال ۱۴۰۲ به چه صورت می باشد؟
پزشکانی که در عملکرد سال ۱۴۰۲ مشمول حکم جز (۱) بند (ط) تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور بوده اند معادل مالیات تعیین شده مطابق این دستورالعمل با مالیات مکسوره آنها هر کدام بیشتر باشد تعیین میشود.
- اگر مودی جواز کسب صنایع دستی داشته باشد و در تبصره صد برایش رقمی را مشخص کرده باشند چگونه می توان نرخ صفر را اعمال کرد و از جواز کسب صنایع دستی استفاده کرد؟
باید اظهارنامه ارسال کنید نه تبصره ۱۰۰ و در اظهارنامه در جدول مربوطه لحاظ کنید
- به اشتباهی ماده ۱۰۰ رو تایید کردم حالا میخوام صبر کنم تا ۱۰ مرداد ببینم آیا اپدیت میشن یا نه مبلغ ها خواستم لغوش کنم اگر لغو کنم دوباره میشه از ماده ۱۰۰ استفاده کنم؟
هنگام تایید تبصره ۱۰۰ یک پیامک برای شما ارسال میشود و بعد از تایید میتوانید تبصره ۱۰۰ رو حذف کنید
- اظهارنامه اشخاص حقیقی برای آرایشگاه زنانه تبصره ۱۰۰ برامون ۴۶ تومن مالیات در نظر گرفته در صورتی که مبلغ ۶۰۰ تومن از گردش حسابمون برای وام و فروش ماشینه، به نظر شما اظهارنامه رد کنم بهتره یا همین تبصره ۱۰۰ رو تایید کنم ، در ضمن اینتا کدش ارایشگاه زنانه درجه ۲ هست، ممنون میشم جواب بدین
میتوانید اظهارنامه ارسال کنید ولی باید برای اون مبلغ وام و فروش خودرو که به حساب شما واریز شده در زمان رسیدگی مدارک مثبته اعلام کنید به دارایی
- اگر تمام فروش و دریافتیمون برابر با اطلاعات فرم باشه و در واقعیت هم مازادی وجود نداشته باشه ، اهمیتی در اعلام فروش ابرازی وجود داره؟ اگر فیلد فروش رو خالی بذاریم مشکلی پیدا میشه ؟
نخیر مشکلی نیست
- من هر چی پوز داشتم رو غیرفعال کردم برا پارسال مغازمو چون جمع کردم اما پروندمو غیرفعال نکردم تا تبصره ۱۰۰ بزنم الان میخاستم بدونم تبصره ۱۰۰ بزنم گردش پوز رو حساب میکنه؟؟ که کتمان درامد نخورم؟
گردش پوز اگر داشته اید که خوب بله حساب میکند
- من یک پرونده دارم پیامک اومده مبلغ ۷/۴۰۰/۰۰۰ تومان مالیات شماست فرم رو دیدم مبلغ ۱۱۰۰ فروش زده بوده در پنجره ابتدا مبلغ ۱۱۰۰ را وارد کردم . فرم رو تایید کردم بعد از تایید مبلغ فروش ابرازی من رو با مبلغ خود سامانه جمع کرد و مالیات رو افزایش داد اون فرم حذف کردم مجدد وارد شدم هیچ مبلغی وارد نکردم و تایید فرم رو زدم چون پرونده مشارکتی هست الان میزنه هر چهار نفر باید مبلغ ۷/۴۰۰/۰۰۰ را پرداخت کنند و مبلغ را بین ۴ شریک تقسیم نمیکنه.میخواستم راهنمایی کنید باید چکاری انجام بدم
حذف کنید دوباره انجام دهید
- سلام پدرم سال ۱۴۰۳ اردیبهشت فوت شدم براشون تبصره ۱۰۰ اومده ولی کارتابلشون باز نمیشه که وارد بشیم چندجا رفتم اداره مالیات و کافینت بعضی میگن باید اظهارنامه دستی بنویسی بعضی میگن باید کل ورثه با هم اظهارنامه پر کنن میخواستم ببینم کدوم درسته و اگر کل وارث بخوان اظهارنامه پر کنن کل حسابهای ورثه هم مورد ارزیابی برای مالیات قرار میگیره یا خیر؟هیچکدوم از وراث کارتخوان و پرونده مالیاتی نداشتن اما بعضی کارت به کارت و پول در حسابشان در گردش بوده
- مبلغ فروش اشتباه زدم و الان عدد مالیات زیاد آمده، میخوام مجدد پرکنم گزینه انصراف از تبصره ۱۰۰ داره! گزینه حذف نداره
اول تایید کنید قبل از پرداخت حذف کنید دوباره از اول شروع کنید
- شغل من خرده فروشی قنادی و کادویی هست و پارسال موقع ثبت نام کافی نت به جای ۱۰۰ درصد بازرگانی به اشتباه ۱۰۰ درصد خدماتی ثبت کرده و با ۴۰۰ میلیون تراکنش ۱۰ میلیون مالیات اومده ایا میشه با اظهارنامه درستش کرد؟
اول ازطریق حوزه مالیاتی اینتاکد خود را تغییر دهید
- اگر فروشم رو در افزوده و فصلی کم ابراز کرده باشم و گردش بانکی زیاد داشته باشم میتونم تو عملکرد بیشتر ابراز کنم؟ اگه این کارو کنم چجوری تو افزوده و فصلی ثبت کنم الان که فرصتش تموم شده که مغایرتی وجود نداشته باشه؟
شما باید معاملات فصلی و ارزش افزوده دقیقا همون مبلغی باشد که داحل اظهارنامه ثبت میکنید و گرنه کتمان درآمد و یا کم ویا بیش اظهاری جریمه دارد. فصلی را میتونید ویرایش و رکورد اضافه کنید ارزش افزوده نمیشود
- سازمان مالیاتی بر چه اساسی مالیات مقطوع مشمولین این تبصره را تعیین می نماید؟
سازمان امور مالیاتی با توجه به اطلاعات موجود در پایگاه های اطلاعاتی سازمان و سوابق مودی مالیات مقطوع مشمول این دستورالعمل را تعیین و مراتب را طی فرمی درگاه خدمات الکترونیکی سازمان به نشانی http://my.tax.gov.ir بارگذاری می نماید.
- در سامانه کد اقتصادی پیغام میدهد سرویس محاسبه مالیات در دسترس نیست و مودی مراجعه نموده و عنوان می نماید با وجود پیامک تبصره 100 برایش بارگذاری نشده است. مودی میبایست چه اقدامی انجام دهد؟
مودی میبایست تا زمان وصل شدن سرویس محاسبات صبر نماید تا زمانیکه سرویس محاسبات وصل نشود فرم تبصره 100 برای مودی عدم بارگذاری نمایش می دهد.
- مودی به سامانه مراجعه نموده و مشاهده می نماید که اطلاعات فرم تبصره 100 باگذاری نشده است. چه اقدامی انجام دهد؟
با توجه به اینکه بنظر میرسد بارگذاری اطلاعات تبصره 100 به اتمام رسیده است با توجه به تبصره بند 1-3 دستورالعمل تبصره ماده 100 در صورتیکه فرم تبصره 100 مودی تا تاریخ 1403٫05٫10 بارگذاری نشده باشد مودی میتواند جهت بارگذاری فرم به درخواست مودی یا به اتاق اصناف و یا تشکلهای حرفه ای مربوطه مراجعه نماید. اینکه چه اقدامی برای مودی صورت می پذیرد اینجانب اطلاع ندارم
- مودی یک شماره شبا در ثبت نام به عنوان حساب تجاری دارد و همین شماره شبا به پوز بانکی در ثبت نام دیگری وصل است آیا امکان اصلاح این مورد وجود دارد؟
در پاسخ به این پرسش که آیا امکان اصلاح اطلاعات مالیاتی در سامانه مالیاتی وجود دارد یا خیر؟ باید گفت، سازمان امور مالیاتی کشور، امکان اصلاح اطلاعات مالیاتی و ویرایش اظهارنامه مالیاتی ثبت شده را مورد پیش بینی قرار داده و گزینه آن را در سامانه مالیاتی، طراحی نموده است.
بر اساس اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، هر مودی، می تواند، به سایت این سازمان، مراجعه کرده و با طی کردن مراحل نحوه اصلاح اطلاعات مالیاتی در سامانه مالیاتی، اقدام به ویرایش اطلاعات پایه، آدرس و شماره همراه خود نماید
- مودی در فرم تبصره 100 موقع تقسیط پیغام بدهی مالیاتی دارید و امکان تقسیط به تعداد دلخواه را ندارد. چه اقدامی می بایست انجام دهد؟
در خصوص قبوضی که برای سال گذشته عملکرد سال 1401 و سال قبلتر یعنی عملکرد سال 1400 برای مودی صادر شده ولی ایشان پرداخت انجام نداده و مجددا از سامانه قبض دریافت نموده است جهت تقسیط تبصره ماده 100 امسال عملکرد سال (1402) و تعداد قبوضی که مدنظر مودی میباشد مبنی بر عدم بدهی مالیاتی امکان ابطال این گونه قبوض فراهم گردیده است.
برای این اقدام میتوانید به سامانه login.tax.gov.ir در بخش بهره برداری
اطلاعات اظهارنامه منوی اظهار نامه حقیقی”، آیتم قبوض همراه اظهارنامه مراجعه
نموده و امکان ابطال قبوضی که پرداخت نشده در صورتی که مودی برای دو سال گذشته
بدهی نداشته باشد فراهم شده است.
لازم به توضیح است مسئولیت کنترل عدم بدهی مودی برای پرونده مذکور با ممیز
مالیاتی یا فرد حذف کننده قبض بوده و لاگ آن نیز ثبت می گردد.
مجوز لازم جهت این اقدام 8711 هست. - در خصوص مشاغل خودرو می بایست چه اقدامی توسط مودی صورت گیرد؟
مودیان مشاغل خودرو با توجه به اینتناکد مربوطه به صورت لیستی به دفتر مربوطه اعلام شده است تا امکان ارسال تبصره 100 برایشان فراهم نبوده و پیغام مناسب به ایشان نمایش داده شود مودیان مشاغل خودرو می بایست در دفاتر پیشخوان اظهارنامه ارسال نمایند.
- اینتاکد مودی کاهشی نبوده و امسال برای عملکرد سال 1402 توسط اداره تغییر داده شده است. چقدر طول می کشد تا در محاسبات مودی اعمال شود؟
تقریبا ده دقیقه بعد از اصلاح در محاسبات اعمال خواهد شد. توضیح اینکه برای رویت این تغییر در فرم تبصره 100 ،مودی ایشان می بایست فرم قبلی را حذف و مجددا فرم تبصره 100 ایجاد نمایند تا تغییرات در فرم اعمال گردد.
- نامه مربوط به اینتاکد کاهشی از سمت اداره کل ارسال شده است اما تغییری در وضعیت مودی در منجمنت در جزییات تبصره 100 اتفاق نیافتاده است.
نامه ها به دفتر حسابرسی مالیاتی ارسال میشود و در دست اقدام میباشد از طریق چارگون میتوانید نامه را دنبال نمایید اینکه لیست در چه مرحله ای است و کی انجام می شود چون سمت فناوری اطلاعات نیست اینجانب اطلاعی ندارم اما اگر اعمال شد در منجمنت گزینه اینتاکد کاهشی خیر خواهد شد.
- مالیات مکسوره پزشک در ثبت نام غیر فعال مودی بارگذاری شده است چه اقدامی می بایست صورت پذیرد؟
در صورتیکه در سنیم یا در سامانه withholding مالیات مكسوره پزشک قابل جابه جایی باشد مشکل مودی رفع خواهد شد.
- مودی غیر فعال بوده و فقط بر اساس مالیات سال قبل محاسبات فرم تبصره 100 انجام شده است، آیا این مودیان از لیست تبصره 100 خارج شده اند؟
بله
- در خصوص حق تمبر وکلا آیا بارگذاری می گردد؟
تاکنون اطلاعاتی از کانون وکلا یا ارگان مربوطه برای سازمان ارسال نشده است و چون بارگذاری ها تقریبا به اتمام رسیده است امکان اعمال نخواهد داشت.
- اطلاعات تبصره 100 مودی در منجمنت بارگذاری شده است ولی به مودی پیغام میدهد این پرونده به دلیل فروش بالای 18 میلیارد تومان مشمول ارسال فرم تبصره 100 نمی باشد. آیا مودی میتواند تبصره ماده 100 ارسال نماید؟
در صورت مشاهده پیغام ،فوق به دلیل مبلغ فروش محاسبه شده بیشتر از سقف تبصره ماده 100، مودی نمی تواند وارد فرم تبصره ماده 100 خود شود و چون از شمول تبصره ماده 100 خارج است میبایست اظهار نامه پیش فرض یا عادی ارسال نماید.
لازم به توضیح است در منجمنت در جزییات تبصره ماده 100 دیتا نمایش داده میشود تا همکار بررسی و پاسخگویی راحتتری داشته باشد اما صرف رويت مبالغ دلیلی بر مشمولیت یا غیر مشمول بودن مودی نیست و پیغامی که در بخش بالای صفحه جزییات تبصره ماده 100 نمایش داده میشود دارای اهمیت می باشد.
- در تبصره ماده 100 ، مالیات مکسوره پزشک کمتر از مبلغ پرداختی توسط ارگان مربوطه میباشد. آیا فیلد مبلغ مالیات مقطوع در فرم تبصره ماده 100 برای اینگونه مودیان جهت تغییر و بالا بردن مبلغ مالیات باز می شود؟
خیر امکان پذیر نمی باشد.
- برای مودیان اینتاکد کاهشی که از سمت دفتر حسابرسی مالیاتی ارسال شده است مودیانی وجود دارند که اینتاکد کاهشی هستند اما در لیست نیستند. چه اقدامی صورت پذیرد؟
به لیست اضافه شده و به دفتر حسابرسی مالیاتی ارسال گردد.