آشنایی با فرآیند غیرفعال سازی پرونده مالیاتی

غیر فعال سازی پرونده مالیاتی یکی از مهم‌ترین اقدامات سازمان مالیاتی در راستای تعیین تکلیف پرونده‌های بلاتکلیف مودیان است. در همین راستا این سازمان اقدام به ارسال پیامک برای مودیان دارای چندین پرونده مالیاتی نمود. بی‌اطلاعی بسیاری از مودیان از نحوه غیرفعال سازی پرونده مالیاتی، ما را بر آن داشت تا در این مقاله آموزش مالیات، شما را با نحوه غیر فعال سازی پرونده مالیاتی آشنا نماییم. همراه ما بمانید.

غیر فعال سازی پرونده مالیاتی به چه معناست؟

غیر فعال کردن پرونده مالیاتی به معنای بستن پرونده‌های مالیاتی اضافی مودیان است که مودی به هر دلیل قصد ادامه فعالیت و درآمدزایی از آنها را ندارد. در مواردی که مودی بیش از یک پرونده مالیاتی برای یک واحد شغلی دارد و یا پرونده‌های مالیاتی دارد که به هر دلیل مایل یا قادر به کسب درآمد از آنها نیست، باید نسبت به تجمیع پرونده های مالیاتی و یا حذف پرونده مالیاتی اضافی اقدام نماید.

پیامک تعیین تکلیف پرونده مالیاتی

الکترونیکی شدن ثبت نام در نظام مالیاتی و بی‌اطلاعی برخی مودیان از ساز و کار تشکیل پرونده مالیاتی، منجر به ایجاد پرونده‌های مالیاتی متعدد برای یک محل فعالیت برای برخی صاحبان کسب و کارها شد. به عنوان مثال گاهی مودی به اشتباه برای یک کسب و کار بیش از یک ثبت نام الکترونیکی مالیاتی انجام می‌دهد و در نتیجه برای او بیش از یک پرونده مالیاتی تشکیل می‌شود.

از این رو سازمان مالیاتی با ارسال پیامک مالیاتی برای مودیان از آنها خواست تا نسبت به تعیین تکلیف پرونده‌های مالیاتی خود اقدام نمایند.

چه زمانی باید برای غیر فعال سازی پرونده مالیاتی اقدام نمود؟

نگامی که مودی به هر دلیل قادر به ادامه فعالیت با شرایط قبلی نیست، باید نسبت به غیرفعال سازی پرونده مالیاتی خود اقدام نماید؛ از جمله دلایلی که منجر به حذف یا بستن پرونده مالیاتی مودی می‌شود، عبارتند از:

  • انجام ثبت نام های اضافی و تشکیل بیش از یک پرونده مالیاتی برای یک محل فعالیت
  • تغییر محل فعالیت و انتقال محل کسب و کار به مکان دیگر
  • تعطیلی فعالیت اقتصادی (به هر دلیل)
دلایل غیر فعال سازی پرونده مالیاتی
تعطیلی یا جا به جایی محل کسب و کار از دلایل غیر فعال سازی پرونده مالیاتی هستند

سامانه استعلام و غیر فعال سازی پرونده مالیاتی

استعلام پرونده های مالیاتی فعال مودیان و بستن پرونده مالیاتی اضافی به هر دلیلی که انجام شود، از طریق سامانه مایتکس صورت می‌گیرد. برای این کار مودیان موظفند پس از ثبت نام در این سامانه با کمک نام کاربری و رمز عبور اختصاصی خود، به درگاه ملی خدمات مالیاتی (مایتکس) مراجعه نمایند. بدین ترتیب می‌توانند پرونده‌های مالیاتی ثبت شده به نام خود را در سامانه استعلام نموده و نسبت به تعیین تکلیف پرونده‌های اضافی اقدام نمایند.

مراحل غیر فعال کردن پرونده مالیاتی

مراحل بستن پرونده مالیاتی غیر فعال به شرح زیر است:

  • ورود به سامانه مایتکس به آدرس my.tax.gov.ir

نکته: در صورتی که قبلا در این سامانه ثبت نام ننموده‌اید، ابتدا باید نسبت به ثبت نام در این سامانه اقدام نمایید.

  • ورود به منوی داشبورد مالیاتی و انتخاب گزینه “فهرست پرونده‌های مالیاتی”
  • انتخاب گزینه “پرونده‌های درآمد”؛ در این مرحله کلیه پرونده‌های مالیاتی مودی به او نمایش داده می‌شود.
  • انتخاب پرونده مالیاتی که قصد غیر فعال کردن آن را دارید
  • کلیک بر روی دکمه “جزئیات پرونده”
  • انتخاب گزینه “درخواست غیر فعال سازی”

در این مرحله فرم غیر فعال سازی پرونده الکترونیک مالیاتی در اختیار شما قرار می‌گیرد. در ادامه فرآیند غیر فعال سازی پرونده مالیاتی، عملیات زیر را انجام دهید:

  • در بخش “دسته بندی درخواست”، دلیل درخواست غیر فعال کردن پرونده مالیاتی را ثبت نمایید

نکته: در صورتی که گزینه “سایر موارد” را انتخاب نمایید، باید دلایل غیر فعال سازی پرونده مالیاتی مورد نظر را طی نامه‌ای رسمی و به صورت مکتوب به سازمان مالیاتی اعلام نمایید.

فرآیند غیرفعال سازی پرونده مالیاتی
فرآیند غیرفعال سازی پرونده مالیاتی
  • در قسمت “شرح”، توضیحات ضروری مورد نیاز را درج نمایید
  • انتخاب دکمه “تایید و ادامه”

به این ترتیب درخواست غیر فعال سازی پرونده مالیاتی شما به سازمان مالیاتی ارسال شده و سازمان اقدامات لازم را در این خصوص انجام خواهد داد. نتیجه فرآیند غیرفعال سازی پرونده مالیاتی از طریق سامانه مایتکس به شما اطلاع داده خواهد شد.

نکات مهم در زمینه غیرفعال سازی پرونده مالیاتی

1- گزینه‌های غیرفعال سازی باید بدرستی انتخاب شوند! یعنی باید به پشتوانه یک اتفاق رخ داده باشند نه تصمیمی که در آینده قرار است اجرا شود. به عنوان مثال در تغییر محل باید محل قبلی در پرونده موجود باشد تا این جابجایی مورد پذیرش سازمان مالیاتی باشد.
2- دقت کنید که استفاده از گزینه‌های متناقض باعث الزام مودی به اخذ مفاصاحساب مالیاتی می‌شود که شاید این آمادگی در لحظه برای مودی وجود نداشته باشد؛ پس سعی کنید ضمن بررسی مدارک لازم به درستی از این امکان خوب مایتکس استفاده نمایید.

کلام آخر

غیر فعال سازی پرونده مالیاتی یکی از مهم‌ترین اقدامات سازمان مالیاتی در جهت ایجاد فضای شفاف مالی و مالیاتی مودیان است. این اقدام از سوی دیگر مانع از تحمیل تکالیف اضافی و به دنبال آن جرایم مالیاتی بی‌دلیل برای مودیان خواهد شد. این مسئله آشنایی با ساز و کارهای سامانه‌های مالیاتی و تشکیل و یا حذف پرونده‌های مالیاتی و انجام تکالیف مالیاتی در بستر سامانه‌های الکترونیکی را بیش از پیش آشکار می‌نماید. آگاهی از جدیدترین تغییرات سامانه‌های مالیاتی و نحوه انجام تکالیف مالیاتی جز در سایه یک آموزش جامع و عملیاتی محور مالیات امکان پذیر نیست. این فرصتی است که پرشین حساب در اختیار شما علاقمندان قرار داده است.

📦 پکیج آموزش مالیات

این فرصت را از دست ندهید.

مقاله اصلی